www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Houtoogst Kuinderbos binnenkort in hondenlosloopgebied van start

9 januari 2015 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

De houtoogst van Staatsbosbeheer  in het Kuinderbos is al vanaf half november 2014 in volle gang. Voor het grootste deel betreft het bomen met essentaksterfte die door deze ziekte in 3-4 jaar afsterven. Op veel plekken staan al grote stapels hout. Jaarlijks groeit er in het Kuinderbos ca. 7000 m3 hout bij. In totaal wordt er nu ca. 4500 m3 hout geoogst zodat achterblijvende bomen beter kunnen groeien. Staatsbosbeheer oogst nooit meer hout dan er bij groeit, zo zorgen we dat bos, bos blijft.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Binnenkort bij droge of vorstige omstandigheden start de oogst in het hondenlosloopgebied, de oostrand van de Kuindervaart wordt dan uitgedund. Er staan hier zeer veel kwijnende essenbomen die in de nabije toekomst een bedreiging kunnen zijn voor de veiligheid van wandelaar en hun huisdier. De essentaksterfte zorgt voor veel dode takken in de bomen en laat zelfs complete bomen afsterven die bij wind onverwacht om kunnen vallen.

Informatie
Op de parkeerplaats aan de Schansweg en bij het brugje over de Kuindervaart komt een waarschuwingsbordje te staan. Advies aan hondenbezitters: doe uw hond aan de lijn. De machine die de bomen zaagt maakt lawaai, vallende bomen knappen en kraken waardoor uw huisdier kan schrikken en vluchten met alle vervelende gevolgen van dien.

Nieuwe bomen
Dit jaar worden onder andere tijdens de nationale boomfeestdag op 18 maart weer 10000 jonge bomen aangeplant door ca. 500 schoolkinderen uit de Noordoostpolder

Haardhoutdag
Een deel van het hout wordt als brandhout verkocht aan particulieren op 14 februari 2015. Info: zie www.staatsbosbeheer.nl/noordoostpolder onder button activiteiten.

Harco Bergman
Boswachter Kuinderbos

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog