www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Recreatieve paden weer vrij na zomerstorm Almeerderhout

4 augustus 2015 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland

IMG-20150731-WA0000.

 

Na de zomerstorm van zaterdag 25 juli is Staatsbosbeheer met man en macht aan de gang gegaan om wegen en paden weer begaanbaar te maken.

Na de storm lagen veel wegen en paden bezaait met takken, boomtoppen of zelfs hele bomen. De schade aan het bos zelf valt mee, er zijn nu geen hele vakken om gewaaid, maar juist meer bomen langs wegen en paden. In het Almeerderhout was het Cirkelbos het zwaarst getroffen. Hier zag je soms echt versplinterde bomen. De populier en de wilg hebben het meeste te lijden gehad. Uit deze boomsoorten waren de meeste takken en toppen uitgebroken. Ook grote wilgen langs de Hoge en Lage Vaart hebben te lijden gehad, deze gingen op sommige plaatsen met wortel en al om.

Als een storm als deze in het najaar of winter waait is er minder schade aan de bomen te zien. Dit komt doordat de bomen dan kaal zijn en dus minder wind vangen.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
 

Over het algemeen ruimt de natuur de takken en bladeren zelf op. Insecten en paddenstoelen gebruiken het dan als voedselbron. Om deze reden laten we het afgewaaide hout in de bosvakken dan ook liggen. Waar het in de weg ligt of gevaarlijk is wordt het wel opgeruimd. Gelijk na de storm zijn we begonnen om de wegen vrij te maken met daar direct achteraan de fietspaden. Nu zijn de wandel- en ruiterroutes gedaan en is het Almeerderhout weer goed toegankelijk voor de bezoeker. Op sommige niet recreatieve paden kunt u nog wel takken en boomstammen tegen komen. Deze zullen in een later stadium opgeruimd worden.

 

Staatsbosbeheer wenst u weer veel fiets- en wandelplezier toe.

 

Boswachter Rob Koetsier

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog