www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Start verkenning 18e eeuws wrak in Dronten (Reve- Abbertbos)

4 juli 2016 staatsbosbeheerflevoland in Flevoland
verkenning 18e eeuws wrak in Dronten

Van 4 t/m 15 juli en van 15 t/m 26 augustus wordt in het Staatsbosbeheer gebied Reve- Abbertbos, een verkenning naar een 18e eeuws vrachtschip gedaan. Het belangrijkste doel van de opgraving is degradatieonderzoek naar de houtkwaliteit van het wrak. Daarnaast zal detailinformatie over de scheepsconstructie worden opgenomen. Het officiële startmoment van de opgraving werd op maandag 4 juli gegeven door de burgemeester van Dronten, Aat de Jonge.

Het wrak werd eerder onderzocht in 2004, maar er is weinig informatie over het schip bekend. Met deze verkenning hoopt het IFMAF team meer te weten te komen over het schip: wat voor soort schip het was en of er inventaris aanwezig is. Er wordt specifiek onderzoek gedaan naar de houtkwaliteit van het schip. Tijdens de verkenning van 2004 is het hout onderzocht en door het hout nu opnieuw te onderzoeken, is goed te monitoren welke effecten diverse veranderingen in de omgeving op de kwaliteit van het hout hebben gehad. Te denken valt aan de aanlag van de Hanzelijn (de daling van het grondwaterpeil).

IFMAF
De International Fieldschool for Maritime Archaeology Flevoland (IFMAF) voert de verkenning uit met een team van studenten, onderzoekers en amateur-archeologen. De IFMAF is een samenwerking tussen provincie Flevoland, gemeente Lelystad, Rijksuniversiteit Groningen, Nieuw Land en de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed. Deze partijen hebben in 2006 een samenwerkingsovereenkomst getekend om het maritiem archeologisch universitair onderwijs en onderzoek te versterken.

Het opgravingsteam bestaat uit archeologiestudenten van diverse universiteiten, amateurarcheologen van AWN Flevoland en een team  van medewerkers van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Rijksuniversiteit Groningen en Nieuw Land onder begeleiding van bijzonder hoogleraar prof. dr. André van Holk (projectleider). De studenten krijgen met deze fieldschool de kans om ervaring op te doen. De archeologiestudenten houden via de weblog van de IFMAF, http://ifmaffieldschool.blogspot.com bij wat hun bevindingen zijn. Ook is het nieuws te volgen via @Scheepswrakken op Twitter en via Facebook, Scheepsarcheologie Flevoland.

Staatbosbeheer heeft zich ingezet om de locatie geschikt en toegankelijk voor het onderzoek te maken.

Op zaterdag 20 augustus is er een publieksdag.

 

20160704_103950 Opening_4juli2016_middel

Boswachter Vahid Dizdarevic

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog