www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Eerste ravennest gevonden in Kuinderbos

1 mei 2018 Boswachter Harco Bergman in Flevoland

Collega-boswachter Florian heeft afgelopen weekend voor het eerst een broedende raaf gevonden in het Kuinderbos. De boswachters hadden al langere tijd het vermoeden dat er raven aan het broeden waren. Al maanden zijn ze roepend gehoord. Raven zijn zeer slimme vogels en het nest hadden ze dan ook goed verstopt.

Jongen geringd

Raven starten al vroeg met broeden en hebben nu al jongen. De jongen in het Kuinderbos zijn gelijk geringd. Het ringen van jonge vogels gebeurt niet zomaar: het geeft inzicht in verspreiding, vestiging en leeftijd. Met die gegevens kunnen we bepalen of het goed of slecht gaat met de soort. Tijdens het ringen worden veel gegevens verzameld. De jonge vogel krijgt om iedere poot een ring. Een ring die aangeeft dat de vogel in Nederland uit het ei is gekropen en een kleurring met unieke code die men vanuit de lucht of enige afstand kan aflezen.

 

Volwassen en gevarieerd bos

Deze raven zijn het eerste broedgeval in 75 jaar in de Noordoostpolder. Met de komst van de das in 2017 en nu de raaf ontwikkelt het Kuinderbos zich steeds verder naar een oud bos en neemt de biodiversiteit weer verder toe. Beide soorten houden van gevarieerde bossen. Daar wordt door Staatsbosbeheer hard aan gewerkt middels bosrandenbeheer. Dood staand en liggend hout wat veel insecten aantrekt. Bij het herbebossen worden zoete kersen, tamme kastanjes, eiken, beuken en linde aangeplant. Allemaal bomen die veel zaden opleveren. We hopen dat we de komende jaren op broedgevallen van de groene en zwarte specht krijgen, en op de komst van de kleine ijsvogelvlinder.

Dood doet leven

Raven eten zaden, insecten en vruchten maar aas van kadavers is ook erg belangrijk. Ook op de zogenaamde ‘dood doet leven plek‘ in het Kuinderbos zijn sporen van foeragerende raven gevonden. Ze pikken vaak als eerste de ogen van een dood dier eruit omdat het zachte delen zijn en als de ontbinding vordert kunnen ze er met hun sterke snavel ook stukjes vlees afhalen.

Wil je zelf de ‘dood doet leven plek’ bezoeken? Dat kan door de wandelroute bij de oude haven van Kuinre te bewandelen. Recent zijn er een dode ree, zilverreiger en een ringslang neergelegd die verkeerslachtoffer zijn geworden

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog