www.boswachtersblog.nl/ Flevoland

Dassenpopulatie Kuinderbos uitgebreid

3 februari 2020 Boswachter Harco Bergman in Flevoland
dassen kuinderbos

Foto uit 2019 van twee dassen in het Kuinderbos

De dassenpopulatie in het Kuinderbos is uitgebreid. In 2017 werd voor het eerst een das vastgelegd met een fotovalcamera. In 2019 werd een tweede burcht gevonden met twee dassen die ook op camera waren vastgelegd. Omdat drie dassen een hele 'smalle' genetische basis vormen voor verdere voortplanting, zijn er in samenwerking met Stichting Das & Boom eind 2019 negen jonge 'weesdassen' bijgeplaatst in het Kuinderbos.

De jonge weesdassen komen uit heel Nederland en zijn nakomelingen van vrouwtjes die verkeersslachtoffer zijn geworden. Stichting Das & Boom heeft voor veel provincies in Nederland een ontheffing om weesdassen op te vangen, te verzorgen en vervolgens bij te plaatsen in bestaande populaties.

Inburgeren

Op 23 oktober 2019 zijn er negen dassen in een ren geplaatst. Deze is, inclusief een kunstburcht, door Staatsbosbeheer gemaakt en aangelegd onder begeleiding van Stichting Das & Boom. De weesdassen zijn dagelijks door de boswachters gevoerd met hondenbrokken en oud fruit. Toen de dassen aan hun omgeving gewend waren zijn er op 7 januari 2020 drie gaten in het raster geknipt. Zo kunnen de dieren het Kuinderbos verkennen en zelf naar voedsel zoeken. Er is bewust gewacht tot 7 januari zodat het geknal van vuurwerk voorbij was. De dieren worden nu nog om de dag gevoerd en dit wordt verder afgebouwd. Zo worden ze gestimuleerd om zelf naar voedsel te zoeken. Het lijkt er op dat het bijplaatsen is gelukt. Bij de eerste dassenburcht die in 2017 gevonden werd, is extra graafwerk geconstateerd. Deze dassenburcht ligt ook het dichtstbij de ren met de kunstburcht. Ik ben blij met de dassen in het Kuinderbos, de biodiversiteit is weer een stukje toegenomen dankzij dit mooie zoogdier.

Zindelijk & voedsel

Dassen zijn hele zindelijke dieren die regelmatig hun slaapplaats schoonmaken door oud gras en bladeren naar buiten te krabben en er vers materiaal naar binnen te brengen. Zo hebben ze tijdens hun verblijf in de ren vijf pakken stro als nestmateriaal verbruikt. Dassen eten gevarieerd. Zo eten ze graag regenwormen maar ook vruchten van bomen en struiken, muizen en insecten. Ze krabben bijvoorbeeld dode en rotte bomen open op zoek naar larven.

Verkeer

Met fotovalcamera’s proberen we de dieren nog een tijdje te volgen. De dieren hebben allen een chip en zo kan er bij een eventueel verkeersslachtoffer geconstateerd worden of het om een bijgeplaatst dier gaat. Auto’s zijn landelijk de grootste vijanden van dassen en maken regelmatig slachtoffers.

Harco Bergman, boswachter Kuinderbos

reageren

geef een reactie

  • Lammy Kleinhof-Erdtsieck
    22 oktober 2022 om 11:27

    Beste boswachter Bergman,
    Leven er nog steeds dassen in het Kuinderbos?
    Groeten, Lammy

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog