www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

“Long time no see”

11 oktober 2013 Henk-jan in Fryslân

Naar aanleiding van planteninventarisaties van 2 enthousiaste vrijwilligers is in een klein heideterreintje op de Noordwoldermeenthe het Klein Warkruid gevonden. Een zeldzaamheid! De laatste 15 jaar hebben we het plantje niet meer in onze terreinen gespot.

Klein Warkruid, oftewel: Duivelsnaaigaren
Klein Warkruid, oftewel: Duivelsnaaigaren

Doordat er afgelopen voorjaar een stuk hei in vlammen opging, hebben de heideplanten zich verjongd met verse, malse twijgen. Waarschijnlijk was dit precies wat het Klein Warkruid nodig had. De plant heeft namelijk nauwelijks bladgroen en parasiteert op verse heidetwijgen om aan de broodnodige koolhydraten te komen.
Duivelsnaaigaren is de oude naam voor dit bijzondere plantje en als je hem goed bekijkt snap je wel waarom: de stengeltjes kunnen erg lang worden, zijn nog geen millimeter dik en zijn rekbaar als elastiek; het lijkt wel als rood naaigaren.

Philip en Florian bedankt voor deze prachtige melding!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog