www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Landelijke media-aandacht voor wasplatenreservaat Rotstergaaster Wallen

6 november 2013 Henk-jan in Fryslân

Het eerste paddenstoelenreservaat van Nederland is een feit en dat hebben we geweten ook. Ze kwamen allemaal langs om verslag te doen, zoals Trouw, De Telegraaf, Leeuwarder Courant, Omrop Fryslan, Radio 1 en Vroege Vogels. Veel landelijke en regionale aandacht dus voor dit bijzondere terrein.

Landelijke aandacht krijg je niet zomaar. Dan is er toch wel iets bijzonders aan de hand. De feiten liegen er dan ook niet om. De Rotstergaaster Wallen is hét topgebied in Nederland voor graslandpaddenstoelen. Maar liefst 25 soorten Wasplaten komen hier voor, meer dan de helft van het aantal inlandse soorten. Zo komt de in heel Europa zeldzame Rozerode wasplaat binnen Nederland alleen voor in dit gebied. Wat het reservaat bijzonder maakt is dat de graslanden nooit bemest of bewerkt zijn. De bodem is ongestoord en voedselarm en dat schept ideale groeiomstandigheden voor paddenstoelen die hoge eisen stellen aan hun leefomgeving.

Boswachter Sjoerd bakker noemt wasplaten de ‘orchideeën van de paddenstoelen’, vanwege de opvallende kleuren en de hoge eisen die ze stellen aan hun milieu. Het zijn volgens hem karakteristieke paddenstoelen die bij uitstek groeien in oude, niet-bemeste graslanden. Dankzij het zorgvuldige beheer van extensieve beweiding in combinatie met maaien en afvoeren, is de verwachting dat het aantal soorten wasplaten in de toekomst verder zal toenemen.

rozerode wasplaat is een van de 25 soorten wasplaten in de Rotstergaaster Wallen
rozerode wasplaat is een van de 25 soorten wasplaten in de Rotstergaaster Wallen

Vrijwilligers
De oprichting van het wasplatenreservaat is mede tot stand gekomen met de Nederlandse Mycologische Vereniging. Jaarlijks inventariseren vrijwilligers de natuurwaarden van het gebied. Dit vereist veel tijd en energie en is zeer waardevol om het beheer te kunnen toetsen. ‘Het is een uitdaging om ieder jaar weer een nieuwe wasplaat te ontdekken’, aldus vrijwilligers Jan van der Heide en Jan van der Woude. Ook de betrokkenheid van oud-pachter, de heer Hazenberg die hier 40 jaar heeft gepacht is opvallend. Hij wist nog verhalen uit de jaren 70 te vertellen hoe het terrein er toen uit zag. Hier gaan we in de komende periode extra aandacht aan besteden.

Ook eens kijken?
Staatsbosbeheer gaat speciale excursie organiseren naar dit reservaat. Informatie hierover kunt u krijgen bij boswachter Sjoerd Bakker, telefoon 0514-571600.

reageren

geef een reactie

 • Marjolein Stam
  6 november 2013 om 19:56

  Het stond vorige week in het Dagelijks Natuurbericht, dus het trok veel aandacht 🙂
  Goed dat jullie speciale excursies gaan organiseren!

  Is dit het stuk land waar de oude houtwallen en de pingoruïnes zijn? Leden van de entymologenclub, de Libellenvereniging en van Vlinderwerkgroep Friesland hebben daar eind augustus een inventarisatie gedaan, ik was daarbij en vond het interessant en bijzonder weiland, maar ik weet niet zeker of het in dat gebied was.

  Hoe dan ook, gefeliciteerd!!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog