www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Geslaagde biologiedag in De Deelen

10 september 2015 Henk-jan in Fryslân

Lekker buiten zijn en spelenderwijs natuur ontdekken, dat is het recept voor de biologiedagen die Staatsbosbeheer samen met vrijwilligers en Landschapsbeheer Friesland organiseert voor kinderen van basisscholen in Zuid-Oost Friesland. Afgelopen week was het de beurt aan 44 kinderen van OBS Nijewier en CBS Anjewier uit Tjalleberd. Zij kwamen op fiets uit Tjalleberd naar het natuurgebied De Deelen en kregen in dit afgegraven veengebied een leuke en leerzame biologiedag.

Waterdiertjes vangen is voor de kinderen altijd leuk om te doen
Waterdiertjes vangen is voor de kinderen altijd leuk om te doen

Hoe ziet zo’n dag eruit? Na een welkom krijgen de kinderen uitleg over de activiteiten en delen we de groep in tweeën: één groep krijgt een excursie in het gebied, de andere groep gaat op zoek naar waterdiertjes. Na de ochtendpauze wisselen de kinderen van activiteit.

Kinderen komen allerlei bijzondere dieren tegen, zoals deze zoetwaterkreeft
Kinderen komen allerlei bijzondere dieren tegen, zoals deze zoetwaterkreeft

De eerste groep kinderen ging deze ochtend op de fiets met de boswachter richting de oude veenmachine en kreeg uitleg over het ontstaan van De Deelen en de veenwinning die hier heeft plaatsgevonden. Vlak bij de oude veenmachine stond Landschapsbeheer Friesland klaar met handzagen en takkenscharen. Hier voerden de kinderen diverse beheerwerkzaamheden uit, zoals boompjes verwijderen om de oude markante veenmachine weer zichtbaar te maken vanaf het fietspad.

Hoogtepunt was ook deze jonge snoek van 30 cm
Hoogtepunt was ook deze jonge snoek van 30 cm

De andere groep ging op ontdektocht langs de sloot en kregen schepnetjes en zoekkaarten mee. Voor de kinderen is het een uitdaging om allerlei waterdiertjes te vangen en het enthousiasme is vrijwel altijd groot, ook deze ochtend. De gevangen diertjes werden door de kinderen en vrijwilligers in bakjes gedaan en op naam gebracht aan de hand van zoekkaarten. Hoogtepunt was de prachtige jonge snoek en de zoetwaterkreeftjes. Bijzonder is ook dat er deze ochtend heel veel soorten waterdiertjes door de kinderen werden gevangen. De dag werd afgesloten met een heerlijke pannenkoek met bramensaus en een glas vlierbloesemlimonade. Met dank aan de inzet van Landschapsbeheer Friesland en de enthousiaste vrijwilligers!

Anne Visser, junior-boswachter

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog