www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Mobiele schaapskudde heeft heide weer verlaten

23 november 2015 Boswachter Roel Vriesema in Fryslân

JUBBEGA – Maandag 23 november gaf schaapsherder Hilde Groen een inspirerende presentatie over het werk wat zij met haar kudde schapen voor Staatsbosbeheer verzet. Hilde trekt met haar kudde van ruim 300 schapen langs verschillende kleine heideterreintjes in Zuidoost Fryslân om overwoekering van deze terreinen tegen te gaan.Schapen

Deze mobiele schaapskudde werkt in een gebied van een kleine 100 hectare verdeeld over twaalf gebieden. Vanaf half april tot en met half oktober trekt de kudde rond om op deze manier te zorgen dat de heide behouden blijft en niet langzaam dichtgroeit met bomen. Het voordeel van schapen in deze gebieden is dat bepaalde zeldzame planten en dieren gespaard kunnen worde,n die anders door een maaimachine mee gemaaid zouden worden. Voor dit seizoen zit het rondtrekken er weer op, maar nadat de schapen in het vroege voorjaar bevallen zijn van lammetjes zal de ‘mobiele’ schaapskudde weer te bewonderen zijn in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer in het zuidoosten van onze provincie.

Boswachter Roel Vriesema

reageren

geef een reactie

 • graddus
  14 december 2015 om 08:55

  Werken er geen Hans Boll en Henk Hut meer bij SBB

 • graddus
  14 december 2015 om 08:55

  Werken er geen Hans Boll en Henk Hut meer bij SBB

  • Staatsbosbeheer
   17 december 2015 om 17:53

   Jawel, hoe bedoelt u?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog