www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Nieuw hondenbos in Elfbergen

19 februari 2016 Henk-jan in Fryslân

Oudemirdum – Gisteren hebben we een nieuw hondenbos opgesteld in bos Elfbergen. Het gaat om een gebied ter grootte van zo’n 20 ha tussen camping De Waps en de Beukenlaan bij Oudemirdum (zie kaartje). Met het nieuwe hondenbos komen we tegemoet aan de wens van veel ‘baasjes’ uit de omgeving om een losloopgebied in Elfbergen te behouden, nadat we in 2015 noodgedwongen de aanlijnplicht in moesten stellen in het vorige gebied. In het nieuwe hondenbos mogen de honden los, mits onder appèl. Het gaat immers om een natuurgebied waar veel dieren hun thuis vinden.

rennende hond

Andere zonering
De komende tijd gaan we breder kijken naar de recreatievoorzieningen van Staatsbosbeheer voor álle gebruikers in Elfbergen, en indien nodig het gebied anders zoneren. Ook willen we met gemeente De Fryske Marren en andere natuurorganisaties om tafel om te bekijken of er meer mogelijkheden zijn om losloopgebieden in het zuidwesten van Fryslân te creëren. Door een goede spreiding voorkom je immers dat er teveel druk op een bepaald gebied ontstaat.

Klik op onderstaande link voor het kaartje van het nieuwe hondenlosloopgebied.

 HONDENLOSGEBIED A5

Luister hier naar een interview over dit onderwerp met boswachter Karin Blanksma op Omrop Fryslân.

 

 

 

reageren

geef een reactie

 • Michel
  25 april 2018 om 10:20

  Helaas snappen ze bij Staatsbosbeheer niet wat hondenbezitters willen, er is intussen een nieuw gebied toegevoegd aan de postzegel waar honden los mogen lopen, het zijn nu twee postzegels. Luisteren doen ze bij Staatsbosbeheer niet, ze doen waar ze zelf zin in hebben en gaan niet in op de argumenten van de hondenbezitters.
  Mensen met een hond willen graag een lange wandeling kunnen maken met hun hond(en) en niet gebonden zijn aan twee hele kleine stukjes waar honden los mogen lopen. In dit deel van Friesland is het heel lastig een plek te vinden waar honden vrij kunnen lopen en andere honden ontmoeten. Er zijn plekken in NL waar het wel kan, bijvoorbeeld op Het Leesten bij Apeldoorn, daar hebben ze het prima voor elkaar.
  Voor SBB een gemiste kans in dit gebied, de hondenbezitters zullen in ieder geval geen gebruik maken van het nieuwe stukje, dus weer een puntje van weggegooid geld!!

 • Judith Lenderink
  22 augustus 2017 om 13:43

  Mijn reactie betreft niet alleen het stukje bos in Gaasterland. Het zou voor hondenbezitters enorm fijn zijn als er veel meer ‘bos en hei’ gebieden omheind gaan worden. Neem een voorbeeld aan ‘Het Leesten’ bij Apeldoorn. Je kunt eerst de honden lekker laten spelen en rennen. Daarna lijn je ze aan, gaat door het hekje en maakt nog een lange wandeling. Ik ben geen lid meer van Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten……bijna nergens kan ik fijn wandelen met mijn husky’s…..en onder fijn versta ik dat ze even, al is het maar een half uur, veilig kunnen rennen zonder achter een hert of konijn aan te sjezen. Want hoe goed ze ook luisteren, de meeste honden zijn inderdaad spontaan Oostindisch doof als ze wild spotten! Dus een stuk bos of hei omheinen, een klaphekje om er in en eruit te gaan. Buiten het omheinde gebied netjes aan de lijn! O ja….en ook gewoon elk aantal honden goedkeuren! Nu moet ik frequent lezen dat er gebieden zijn waar ik met vier honden niet welkom ben!
  De eerste organisatie die dit realiseert (omheinde losloopgebieden creëren) krijgt mij als lid! Ik ben zelfs bereid om ook een lidmaatschap per hond af te sluiten!

 • Henk-Jan van der Veen
  23 februari 2016 om 11:29

  De laatste dagen zijn er veel reacties binnengekomen op het weblog. Sommige ongezouten, anderen met concrete suggesties. Dank daarvoor. Ideeën blijven uiteraard welkom via het genoemde mailadres in het weblogbericht.

  Als aanvulling op de berichten het volgende:
  1. Wij lezen alle reacties die u op dit weblog plaatst. De tips en ideeën komen terecht bij de boswachter van het desbetreffende gebied.
  2. Het weblog is het communicatiemiddel van Staatsbosbeheer. Hier plaatsen we berichten uit onze terreinen en we bieden de mogelijkheid om hierop te reageren.
  3. Oproepen voor eigen initiatieven en acties vallen hier niet onder en zullen we dus ook per direct verwijderen

  Namens Staatsbosbeheer Fryslân,
  Boswachter Henk-Jan van der Veen, weblogbeheerder

 • Julia
  22 februari 2016 om 21:24

  Waar is Staatsbosbeheer mee bezig? Staatsbosbeheer zou zich diep diep moeten schamen om van een oorlogsmonument een losloopgebied te maken. Je maakt toch ook niet van een kerk een losloopgebied? Blijkbar is er geen respect voor het verleden en de slachtoffers van toen.

  De hele manier hoe Staatsbosbeheer met de situatie is omgegaan is respectloos en zeer onprofessioneel. Meer dan 30 jaar bestaat het losloopgebied, waar je met je honden lekker makkelijk een uur lang kon lopen en nu ben je binnen 8 min klaar met ‘wandelen’. Van alle mogelijke opties/ideeën die er zijn binnengekomen , werd geen enkele verder overlegd met de werkgroep of is er een reactie van SBB gekomen. En met de oplossing die ze zijn gekomen, nou dit is gewoon belachelijk. U als organisatie bent helemaal ongeloofwaardig geworden. Ik heb reeds meerdere brieven naar de gemeente gestuurd en ik zal ook van onze kant een brief aan de directie sturen in Amersfoort. Ik ben heel zeker dat de werkgroep al met brieven bezig is om deze naar de pers te sturen.

 • Agnes de Joode, Ireen Haakman
  22 februari 2016 om 17:06

  Op donderdag 18 febr. jl. heeft de werkgroep Elfbergen een gesprek gehad met mevrouw Blanksma en Kiestra. Er werd nauwelijks naar ons geluisterd. De nieuwe borden lagen al klaar, de loslooproute was al bepaald.
  We zijn nergens bij betrokken geweest ondanks alle brieven, vele telefoontjes, e-mails en gesprekken in de werkschuur.
  Wat een democratie!
  Nee, wij hebben geen hoge pet op van deze afvaardiging van Staatsbosbeheer. Hoe is het in godsnaam mogelijk om een hondenlosloopgebied rond een Oorlogsmonument uit te zetten. Respectloos. Zoiets kun je toch niet verzinnen.
  Wij zijn niet serieus genomen. Het is schandalig hoe lang wij, de hondenbezitters en hun honden, aan het lijntje zijn gehouden om vervolgens blij gemaakt te worden met een dode mus. Afgescheept met een stukje grond van 20 hectare dat bij nameting maar de helft blijkt te zijn.
  Tijd voor aktie!

  • jilderda
   22 februari 2016 om 20:31

   ik ben voor. ik heb al een mail naar de directie in Amersfoort gestuurd of zij van deze gang van zaken op de hoogte zijn. MISSCHIEN DE KRANT BENADEREN OF SBS 6.

 • jilderda
  21 februari 2016 om 17:01

  ik heb het gevoel dat Staatsbosbeheer de ingezonden brieven helemaal niet leest. Zij hebben gewoon lak aan de mensen. Het bos is van SBB en alleen mensen die zondag’s de kinderen uitlaten mogen er nog in. En dan natuurlijk de betalende groepen. De hondentraining van de jachthonden. Hoe denk je dat je eigen hond reageert als er een zweetspoor is getrokken door de club om de honden te leren speuren. Nou die van mij gaat met de neus over de grond achter dat spoor aan hoeft hij niet voor bij de club. MAAAAAAR dat mag dan niet want dan is je hond niet op de training van de club. zo tegenstrijdig als wat. En de trimclubs betalen ook. de paarden de mountainbikers???? Ach mijn hele lidmaatschap van SBB zegt de boswachters hier niets. Dat gaat in de grote pot dus die hondenbezitters kunnen wij fijn dwars zitten en verbannen naar het uiterste stukje bos in de hoop dat je hond er van door gaat achter de vele reëen die in dat stukje zitten en zich dood lopen tegen een auto op de beukenlaan of fonteinwei. OOK WEER OPGELOST!!!!! Reeën zijn er toch teveel en zo kom je meteen van de honden af.

 • Lotte
  21 februari 2016 om 10:54

  Vind het een groot schandaal een ontzettend respectloze actie van SBB. Een hondenlosloopgebied om een oorlogsmonument omheen? Dat is respectlos tegenover alle nabestaanden!!!!!

  Volgens de website Nationaal Comite (http://www.4en5mei.nl/herinneren/oorlogsmonumenten/monumenten_zoeken/oorlogsmonument/614) zijn beide slachtsoffers hier ook nog eens begraven. Ik zou zelfs zo ver willen gaan dat dit volgens mij, om hier een gebied van te maken waar honden los kunnen lopen en waar zeker een keer een ongelukje ongeacht ergens liggen blijft en/of een keer tegen het monument wordt geplast, grafschennis is. Een grafschennis is strafbaar. Is het überhaupt toegestaan een bestemmingplan van een oorlogsmonument te wijzigen en hiervan een losloopgebied te maken?

  Deze actie van SBB zal zeker niet ongeacht blijven (en dit is niet positief bedoelt!)

  Ik had heel veel verwacht en hoop gehad voor de gesprekken. Mevrouw Blanksma zegt elke keer weer in haar persberichten, dat het bos voor iedereen is en ze willen dat zich mens en dier veilig voelen. Om nu dit gebied aan te wijzen als nieuw losloopgebied kun je met je hond niet veilig wandelen. SBB laat duidelijk zien dat zij geen belangstelling hebben aan een gezamenlijke oplossing. De enige die in een klein gebied worden gezet (zijn het zelf gelopen als wij langzaam lopen komen wij op 9,5 min en snel wandelen rond de 7 minuten…) en afgezonderd worden zijn de hondenbezitters. Dit is een zeer onprofessionele actie van SBB en ben dan ook diep teleurgesteld.

  • jilderda
   21 februari 2016 om 13:25

   Volgens mij heeft SBB een plaat voor zijn kop. Ik heb nu al zoveel brieven geschreven maar op geen één krijg je antwoord. Zij hebben het samen met de jachtvereniging en politie zo beslist. En hun wil is wet. En de jachthondentraining houd zijn mond wel want anders kunnen zij niet meer trainen in het bos. Hoe zo wij praten met iedereen.!!!!!!!! Nou ik wil die iedereen wel eens spreken!!!!!!!

 • ruurd
  20 februari 2016 om 22:29

  overigens, een kort verslag van het overleg (danwel de feedback via Internet) met de hondenbezitters zou toch wel op z’n plaats geweest zijn. Of was dat alleen voor de Buhne?

 • ruurd
  20 februari 2016 om 22:25

  de lokatie rond het oorlogsmonument en de manier waarop dit losloopgebied tot stand is gekomen en gehandhaafd wordt maakt een Godwin wel erg verleidelijk..

 • M. Lunenberg
  19 februari 2016 om 22:55

  Bijzonder slechte keuze en het gebied dat nu is aangewezen is geen 20 hectare, maar net ietsje meer dan 10 hectare. Je loopt er omheen in 8 minuten en een rondje in het bos kan je er al helemaal niet maken, alle paden komen uit op de Beukenlaan of de Fonteinwei, het is dus wachten op het eerste ongeluk met een hond en een auto en wie is er dan verantwoordelijk?
  Staatsbosbeheer wijst het gebied rond het oorlogsmonument aan als poep- en piesplek, hoezo respect!
  Met hondenbezitters is totaal niet van gedachten gewisseld, SBB had alles al besloten en van enige vorm van overleg is geen sprake geweest. SBB had beter in overleg kunnen gaan en zo tot voor iedereen een goede oplossing kunnen komen. Het bos is van ons allemaal, alleen de hondenbezitters worden verbannen naar een klein stukje bos, het is een schande!

  • ruurd
   20 februari 2016 om 22:21

   Officieel mag je er niet eens met losse hond omheen lopen! Alleen in het bos (nee dus, alleen op de binnenpaden)

 • ruurd
  19 februari 2016 om 22:43

  sorry hoor maar dit is natuurlijk helemaal 10 x niks. Alle paden in het vrijloop gebied ziiten vlak op doorgaande autowegen waardoor je je hond niet vrij kunt laten spelen met eeen andere hond, Een rondje in het gebied met de hond los zit er niet in. Bovendien krijgen we vast weer klachten van mensen die het oorlogsmonument in alle rust willen bezoeken. Slechte keus dus. Waarom niet het gebied ten zuiden van de Kooilan? of nog iets desnoods iets zuidelijker, onder het fietspad. Daar zijn geen schapen.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog