www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Eet smakelijk in ons nieuwe plukbos!

1 maart 2016 Henk-jan in Fryslân

ROTTEVALLE  – Wist je dat je van duizendblad heerlijke soep kunt bereiden en dat je lekkere pesto kunt maken met het beruchte zevenblad? Vandaag was ik bij de officiële opening van het plukpark in het natuurgebied de Grinspôle aan het meer De Leijen. Ons voormalige Natuurkampeerterrein hier is onlangs opgeknapt en omgevormd tot een educatief bos en over een paar maanden kun je hier terecht om zelf allerlei kruiden en vruchten te verzamelen.

Eetbare natuur
Het is verbazingwekkend hoeveel eetbare planten en vruchten je kunt vinden in het bos of in een grasland. IVN-gids Mirjam Frieswijk weet hier alles van en organiseert namens Staatsbosbeheer regelmatig educatieve excursies langs de Leijen. Daarnaast geeft zij met de kok van het Paviljoen de Leyen workshops over eetbare planten uit de natuur. Zo ontstond het idee voor een plukbos en de afgelopen tijd heeft Mirjam samen met collega-boswachter Jeffrey Huizinga, IVN De Wâlden en Landschapsbeheer Friesland het plan verder uitgewerkt. Vandaag was de officiele opening van het plukbos en hebben onze vrijwilligers samen met Mirjam en Pier Hager van Paviljoen De Leijen diverse bes- en nootdragende bomen en struiken aangeplant, zoals walnoot, meidoorn, hazelaar, rode- en zwarte bes en zoete kers.

Pier Hager van Paviljoen de Leyen en onze vrijwilligers planten gezamenlijk een aantal walnotenbomen in het nieuwe plukbos.
Pier Hager van Paviljoen de Leyen en onze vrijwilligers planten gezamenlijk een aantal walnotenbomen in het nieuwe plukbos.

Salade met wilde kruiden
Behalve bomen en struiken groeien er ook veel eetbare wilde kruiden op het terrein, waaronder vele brandnetels. De plant groeit op veel plekken rondom de bossingels en ik wist al dat er heerlijke soep van te maken is. Mirjam wees me echter nog veel meer eetbare kruiden in het gebied, zoals veldzuring, look-zonder-look, hop, watermunt en paardenbloem. Je kunt met deze planten een heerlijke salade maken, de bladeren laten trekken tot kruidenthee of samenvoegen met een andere groente. Ook zijn de bessen van de hazelaar erg lekker en gezond. Ik heb me in ieder geval voorgenomen om deze zomer een keer terug te komen in het plukpark en me te laten inspireren door een workshop van Mirjam. 

De walnoot is één van de soorten die op het terrein is aangeplant
De walnoot is één van de soorten die op het terrein is aangeplant

De plantactie maakt deel uit van het landelijk project Lekker Landschap, een samenwerking tussen Stichting Waarde en de provinciale stichtingen Landschapsbeheer en wordt geheel gefinancierd door de Nationale Postcode Loterij. Naast de medewerking van deze genoemde organisaties kan de pluktuin Grinspole gerealiseerd worden door een bijdrage van Staatsbosbeheer, Natuur- en Landschapsvereniging ’De Wâlden, de Marren’ en de eigenaren van het Paviljoen de Leyen.

Boswachter Henk-Jan van der Veen

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  19 maart 2017 om 14:15

  KROOS VAN ROTTEVALLE

  Het dorp, vol geuren uit bloeiend weiland,
  heeft brede sloten, die blijmoedig schuilgaan
  onder een groen pantser, vreedzaam, voldaan…
  De kleine zachte schubben houden steeds stand,

  glimmen lustig, zich tot ’s levens strijd vermand,
  zijn soms dof berustend: “Alles mag gaan…”
  Met tere krachten, nimmer te verslaan,
  straalt hun woord voor mensen in ’t Friese land:

  “Hetgeen aan ons bescheiden behoort,
  roepen wij toe: “Opwaarts, luchtig gemoed!
  Kloek bestaan, dat als schone dagenraad gloort!”

  Maar bij al wat men hier beraamt en doet,
  wordt oude arbeidersgeest gehoord.
  Edel, bezadigd ruist het boerenbloed.”

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog