www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Werk in uitvoering in Balksterbos en Bremer Wildernis

9 november 2016 Boswachter Karin Blanksma in Fryslân

Het gebeurt niet vaak, maar af en toe oogsten we hout in het Gaasterlandse bos: gemiddeld eens in de vijf jaar. Op 15 november start de houtoogst in het Balksterbos en de Bremer Wildernis en directe omgeving.
Je komt ze regelmatig tegen in onze bossen: rijen hoog opgestapelde boomstammen. Deze zijn het resultaat van bosdunningen die we uitvoeren in bepaalde bosvakken. Vanaf half november beginnen we met de nieuwe oogstcyclus en dat betekent dat we tijdens de werkzaamheden veiligheidsmaatregelen treffen en sommige delen af kunnen sluiten. Ook kunnen de bospaden tijdelijk minder goed beloopbaar zijn.

Duurzaam bosbeheer
Staatsbosbeheer beheert ongeveer 27 procent van het Nederlandse bos. Een groot deel daarvan is multifunctioneel. We beschermen daarbij niet alleen natuur, maar bieden ook ruimte voor beleving en duurzaam benutten, zoals houtproductie. Al ons hout krijgt het FSC-keurmerk. Het staat garant voor hout uit goed beheerde bossen. Dit hout is overigens ook multifunctioneel inzetbaar en wordt gebruikt voor papier, pallets, vloeren, (tuin-)meubels of kapschuren.

Het selecteren van bomen doen we met zorg. We oogsten niet alleen, maar wijzen ook bomen aan die voor lange tijd in het bos blijven staan, de zogenaamde toekomstbomen. Ook kijken we voor aanvang van de werkzaamheden of er bijvoorbeeld dassenburchten of broedbomen van roofvogels aanwezig zijn. Duurzame houtproductie brengt ook meer variatie in het bos, niet alleen in boomsoorten, maar ook in leeftijdsopbouw. Na het oogsten ontstaat er ruimte, valt er weer licht op de bodem en krijgen kruiden, struiken en jonge bomen de kans om zich te vestigen. Zo kan het bos zich op een natuurlijke manier verjongen.

Meer weten? Collega-boswachter Marieke Schatteleijn legt in het KRO- NCRV TV-programma Binnenstebuiten de Houtoogst uit.

Boswachters Karin Blanksma en Henk-Jan van der Veen

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog