www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Een kwelder om op te eten!

12 juli 2017 Henk-jan in Fryslân

Pierewaaien op kwelder Holwerd

De kwelder bij Holwerd is sinds vorig jaar toegankelijk voor het publiek en krijgt steeds meer bezoekers. Vandaag was het de beurt aan de leerlingen van basisschool De Regenboog in Dokkum. Samen met wethouder Esther Hanemaaijer deden zij de aftrap van het nieuwe educatieprogramma 'Pierewaaien', dat deze maand van start gaat. De kinderen ervaren dat er van alles te zien, te beleven en vooral te eten is op de kwelder.

Het is dringen geblazen rondom wethouder Esther Hanemaaijer als zij een grote pol zeekraal in haar handen neemt en vertelt dat deze plant lekker smaakt. Alle kinderen willen dit zelf ook graag proeven en reiken met hun handen naar deze zoute lekkernij. Eenmaal in de mond smaakt het naar meer en tot hun eigen verbazing blijkt de plant overal te vinden op de kale plekken op de zomerdijk en het wad.’ De kwelder is echt om op te eten’, concludeert een van de leerlingen.

Waddenschmink!
De weersverwachting voor vanochtend leek in eerste instantie ongunstig met veel regen, maar zoals vaker valt het op het wad reuze mee. Het is droog met een doorstaande noordoostenwind. Echt Waddenweer dus en prima voor de opening van het educatieprogramma ‘Pierewaaien’. Als wethouder Esther Haanemaaijer het startsein heeft gegeven om de kwelder op te gaan, rennen 30 kinderen de zomerdijk op. En niet voor niets. Onderweg vinden ze van alles; hazenkeutels, een aangevreten dode meeuw, Noordzeekrabben langs de slenkranden en veel kwallen. Zowel ik als collega Gjerryt Hoekstra hebben het druk met het beantwoorden van de vele vragen van de kinderen. Ondertussen dopen zij hun handen in het zwarte slijk langs de slenken en beschilderen elkaars gezichten. Waddenschmink!

Waddenschmink!

Het mooiste moet echter nog komen. Net achter de nieuwe Kees Weverswadpost mogen de kinderen het wad op. Voor velen is dit een nieuwe belevenis. Met de groep volgen we de loop van de grote slenk die ons naar de rijshouten dam leidt. We vertellen over de inpolderingen van de afgelopen eeuwen de vorming van de kwelder, om daarna nog iets verder het wad op te lopen. Voor de kinderen is het één groot avontuur. Al glibberend en ‘schaatsend’ bewegen ze zich door het natte wadslik en laten zich helemaal gaan. Sommigen wagen zich tot in de slenk en voordat ze er erg in hebben, staan ze tot hun knieën vast in het wadslijk. Het kost enig sjor- en trekwerk om ze er weer uit te krijgen. De lol is er niet minder om. Op de terugweg lopen we met diverse ‘zwarte pieten’ over de kwelder naar het beginpunt. Ik kijk even richting Gjerryt en we lachen. Ja, dit is echte kwelderbeleving!

Holwerd naar buiten
De komende weken gaan we met meer dan honderd basisschoolkinderen de natuur op de kwelder bij Holwerd ontdekken. Behalve de kwelder bezoeken de kinderen ook het Waddenbelevingscentrum De Noordhoren in Holwerd. Daar kunnen zij de opgezette vogels op de kwelder van dichtbij bekijken, krabben bewonderen in de eb- en vloedbak en de gevonden spullen op de kwelder onder de microscoop leggen. Zo krijgen de kinderen zowel buiten als binnen een prachtig Waddenverhaal. Het educatieprogramma hebben we samen met de Gemeente Dongeradeel, NME centrum De Klyster en De Noordhoren opgezet  en is onderdeel van het kwelderherstel project “Holwerd Naar Buiten”, dat Staatsbosbeheer vorig jaar heeft uitgevoerd.

Omrop Fryslan maakte een mooie impressie van de opening die je hier kunt bekijken en beluisteren.

Boswachter Henk-Jan van der Veen

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog