www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Nieuw uitzichtpunt in natuurgebied de Houtwiel

6 december 2018 Boswachter Gjerryt Hoekstra in Fryslân

Een paar weken geleden is de bouw van een nieuw uitzichtpunt in de Houtwiel, een natuurgebied net boven Veenwouden afgerond. Het geeft een uniek uitzicht over afwisselend moerasgebieden, waterpartijen en graslanden.

Het uitzichtpunt is op de oude kijkheuvel geplaatst. Vanaf dit hoge punt is vrijwel het gehele gebied te overzien. Het uitkijkpunt ligt langs de bestaande wandelroute die over de kade van de Houtwiel loopt. Ook vanaf de goddeloaze singel is het punt bijna niet te missen en gemakkelijk te vinden.

Voorjaar, zomer, herfst en winter altijd weer wat nieuws te beleven

Het geeft een uniek uitzicht over afwisselend moerasgebieden, waterpartijen en graslanden.
In het vroege voorjaar is het een ideale locatie om bijvoorbeeld de Roerdomp te horen. Verder zijn er de vele watervogels en de zwevende bruine kiekendief te zien. Verder is er in deze periode een grote diversiteit aan moerasvogels te horen en te zien, zoals koekoek, snor, rietzanger en kleine karekiet.

Als je s ’morgens vroeg op het vogelkijkpunt plaatsneemt is het een prachtige ervaring om het moeras te zien ontwaken en het ware vogelconcert van dichtbij mee te maken en te horen.

In het najaar is het een goed punt om de vogeltrek mee te maken. Regelmatig zweeft de zeearend en de slechtvalk over het gebied. In de winter wordt het gebied volop door wintergasten gebruikt zoals vele eenden- en ganzensoorten. In deze periode zijn ook regelmatig baardmannetjes te horen en te zien in de vele rietvelden die de Houtwiel rijk is.

Zonsopkomst in moerasgebied de Houtwiel.
Zonsopkomst in moerasgebied de Houtwiel.

Kom langs en beleef de Houtwiel!

Kortom in elk seizoen is er wel wat te beleven in het natuurgebied de Houtwiel. Het gehele jaar zijn de schotse hooglanders en exmoorpony’s te zien in het gebied. Kom gerust eens langs en wees welkom op ons uitzichtpunt en beleef de Houtwiel vanuit een hoger perspectief.

De locaties van onze vogelkijkhutten en uitzichtpunten zijn ook te vinden op www.vogelkijkhut.nl

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog