www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Op microavontuur in de Rottige Meente met boswachter Manon

20 mei 2020 Boswachter Manon van Wesel in Fryslân

In mijn vrije tijd probeer ik zoveel mogelijk met mijn verrekijker op pad te gaan in de natuur. Iets in mij vindt de natuur intrigerend. Het is onvoorspelbaar, wekt mijn nieuwsgierigheid en ik krijg er energie van. Nu heb ik het voordeel dat ik werkzaam ben als boswachter bij Staatsbosbeheer Súdeast-Fryslân en daardoor tijdens mijn werk veel in de natuur kan genieten! Dit wordt ook wel microavontuur genoemd.

Klik hier en lees over mijn microavontuur in natuurgebied de Rottige Meente, informatie over het gebied en de omgeving en doe- opdrachten voor de kinderen.

Mijn microavontuur in de Rottige Meente
Variantie aan landschappen

Zuidoost Friesland is erg aantrekkelijk door onder andere de variatie aan landschappen. Van hoog- en laagveen moerassen tot parklandschappen, van houtwallen tot kruidenrijke graslanden en van heideterreinen tot eeuwenoude bossen. Een groot deel van dit gevarieerde landschap is mede door mensenhanden gecreëerd. Een mooi voorbeeld hiervan is natuurgebied Rottige Meente nabij Wolvega, gelegen op de grens van Fryslân en Overijssel.

Door mensen aangelegd

Tot ver in de middeleeuwen waren er in Nederland vele veenmoerassen. Het was er drijfnat en onbegaanbaar. In honderden jaren had zich een metersdikke veenlaag, bestaande uit afgestorven plantmateriaal, ontwikkeld. Zo ook in Rottige Meente waar in de 19e en 20ste eeuw turfwinning plaatsvond. Veenarbeiders zwoegden van donker tot donker om zo veel mogelijk turven uit deze metersdikke veenlaag te halen wat werd gebruikt als brandstof. Daarnaast leefden de boeren in dit moerasgebied ook van rietsnijden en visserij. In het huidige reservaat zie je nog steeds de overblijfselen die uit deze noeste veenarbeid zijn voortgekomen. Het is een gevarieerd landschap wat bestaat uit een mozaïek van langwerpige plassen en drijvende eilandjes,riet en trilvenen en bloeiende graslanden.

Overblijfselen uit de verveningstijd

Er zijn nog diverse turfhuisjes en molentjes in het gebied te vinden, waarvan de meeste gelegen zijn aan rivier de Scheene. Via deze rivier vervoerde men turf per praam het gebied uit. Vervolgens manoeuvreerde de praam zich door de Scheenesluis om richting Overijssel te varen. Dit alles is vandaag de dag nog steeds te bewonderen.

Alle zintuigen aan

De afwisseling van de donkere mystieke moerasbossen naar de lichte en open graslanden creëert een palet aan kleuren. In de zomer en het voorjaar kleurt het ene grasland geel van de dotterbloemen en het andere grasland blauw van de blauwe knoop en Spaanse ruiter. Ik hou altijd mijn oren en ogen open en lig met de kano zo nu en dan weleens stil. Na enige tijd word je minder opgemerkt door dieren. Ik zie een libelle neerstrijken op zonnedauw – een vleesetend plantje – en vastkleven. Deze libelle heeft pech gehad en zal verorberd worden. Ik hoor een belletje rinkelen vanuit het riet. Het zijn die leuke baardmannetjes. Deze behendige vogeltjes zijn op zoek naar insecten tussen het riet.

Het gebied per kajak verkennen

Wil je natuurgebied Rottige Meente ook ervaren? Onder leiding van mij of een andere boswachter kun je het gebied ontdekken per kajak. Dit is een belevenis op zich, want je hebt als kajakker een privilege; via het water kun je delen van het gebied bereiken waar geen wandelaar of fietser kan komen! Samen met de schaatsende watervlooien om je heen kan je je haast onzichtbaar voortbewegen langs de muren van riet aan de waterkant. Het voelt alsof je alleen op de wereld bent!

Ringslangen en andere dieren

Ik ben altijd alert of ik een zwart kopje van een ringslang boven het wateroppervlak zie. Regelmatig navigeert deze slang tussen de kajaks van de excursiegroep door. Dan horen we gegil, het klinkt als een mager speenvarken! Je zou het niet zeggen maar het is een vogel, namelijk de schuwe waterral. Deze schiet vanaf de waterkant snel het riet weer in nadat hij ons gezien heeft. Bij een aantal van de langwerpige plassen lukt het ons niet om verder te gaan. Deze zitten namelijk helemaal vol met krabbenscheer, een drijvende waterplant. De getande en zwaardvormige bladeren steken boven het water uit en dat verklaart ook de naam van de plant.

Op het droge

Bang voor een nat pak? Kom dan naar Rottige Meente om te wandelen of te fietsen. Het is alsof je op de Waddeneilanden bent, alleen dan rustiger. Er zijn bruggetjes die drijvende eilandjes met elkaar verbinden en uitdagende vlonderpaden door de moerasbossen. Neem een picknick mee, er zijn genoeg bankjes om onderweg te kunnen uitrusten!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog