www.boswachtersblog.nl/ Fryslân

Ontdek de onbekende streken van Friesland

3 juli 2020 Boswachter Manon van Wesel in Fryslân
onbekende streken

Dit jaar (her)ontdekken we de natuur in eigen land. In dit blog vind je tips van mij en mijn collega-boswachters in de provincie Friesland. Stuk voor stuk minder bekende plekken die zeker een bezoekje waard zijn!

Wandelen in de natuur

In Sudeast Fryslân is het Koepelbosch een heerlijk wandelbos voor een wandeling van 3-4 km. Loop de kunstroute (startpunt en ophalen route Hotel Restaurant Lunia), of parkeer bij Restaurant ‘t Koepelbos en kies je eigen weg door dit parkbos. Lunchen en dineren kan in het restaurant, of haal een ijsje bij de ijssalon.

brug over vijver in koepelbosch
Brug over de vijver in het Koepelbosch

Nog een wandelbos in Sudeast Fryslân is Wandelbos Ontwijk bij Donkerbroek. Bij Restaurant Het Witte Huis kan je parkeren en haal je informatie over het natuurgebied. Vervolgens is het nog een stukje lopen naar het bos. In het bos volg je de rode plaatjes voor een route van 3,5 km. Kom je de faunatoren tegen? In deze toren wonen vogels, insecten en vleermuizen.

Natuurgebied De Mieden staat bekend om zijn plantenrijkdom en de vele vogels die je er kan zien. Parkeer bij de kruising vlakbij vogelkijkhut Skiertsjilling voor een wandeling door het gebied. Ook rondom het meer De Leijen (startpunt) is het goed wandelen en bij het Burgumermar (startpunt). Loop vanaf het Burgumermar naar het Kroesepad richting De Tike, echt een aanrader. Hier vind je meer informatie over deze gebieden.

Of plan zelf je route aan de hand van knooppunten op Wandelnet.

Met kinderen op pad

Ook met kinderen is het Koepelbos in Sudeast Fryslân een prima bestemming. Er is een hertenkamp met damherten, geitjes, eenden en verschillende kippen. Achter het hertenkamp ligt een speelbos met schommel, klimtoestellen, uitkijktoren en waterpomp.

In natuurgebied Friese Wouden ligt bij Hemrik Speelbos Sparjebird. Een greppelroute, hutten bouwen of een speurtocht, er is genoeg te doen. Op het dierenpad vind je 10 houten dieren, bij ieder dier is iets te doen. Trek gekregen van het spelen? Bij het speelbos staat Blokhut Sparjebird waar je met je kinderen kan lunchen.

speelbos sparjebird
Speelbos Sparjebird in Friesland

Verder heb je bij het meer De Leijen nog een zwemstrand bij Paviljoen de Leyen en in De Mieden het Speelbos Hossebos met speeltoestellen en speelpoelen.

Vogels spotten

In Noard-Fryslân vind je het meer De Leijen. Een visrijk meer dat bijzondere fauna aantrekt, zoals visarend en grote zilverreigers. Je vindt verschillende vogelkijkhutten om het meer.

De graslanden in De Mieden zijn rijk aan watervogels. Het is misschien wel het enige gebied in Nederland waar nog alle Hollandse weidevogels broeden: watersnip, roerdomp, zomertaling en slobeend zijn er nog algemeen. Bezoek bijvoorbeeld de kijkhut Skiertsjilling, of een van de andere vogelkijkhutten. Parkeren kan nabij de kruising bij dit gebied.

Ga terug in de tijd

De Mieden is gevormd in de voorlaatste ijstijd, toen gletsjerijs er een enorme smeltwatergeul uitsleet. Pas later werd dit gebied vanuit de beeklopen ontgonnen. Je vindt er dan ook veel cultuurhistorie, zoals oude huisplaatsen, kerkjes en kleine petgaten. Op de flanken van de geul ligt een parelsnoer van pingo’s. Pingo’s zijn ijswakken uit de ijstijden en ze liggen er al ruim 100.000 jaar. Bekijk deze aflevering van BinnensteBuiten over dit bijzondere natuurgebied. Een pingo bezoeken? Bezoek dan Bootsma’s Poel, een oude pingo-ruïne. Vlakbij de Poel is een parkeerplaats en loopt een laarzenpad naar de Poel.

Fietsen door de omgeving

Om het meer De Leijen ligt een fietsroute van 17 km. Pak onderweg het overzicht van vogelkijkhutten erbij om tussendoor te pauzeren en te kijken naar de vele vogels op en rond het meer.

Net boven De Leijen ligt het Burgumermar. Een fietsroute van 22 km start bij restaurant Klein Zwitserland. Dit rondje om het meer neemt je mee langs de mooiste plekjes van Nationaal Landschap de Noardlike Fryske Wâlden, langs jachthavens en uitzichtpunten.

Ook in Noard-Fryslân vind je de fietsroute door het moerassige natuurgebied De Mieden, een weidevogelgebied. De route is 24 km en start bij Botanische tuin De Kruidhof in Achtkarspelen.

Of stippel zelf een route uit in de omgeving aan de hand van fietsknooppunten op route.nl.

Onbekende streken in andere provincies bezoeken? Dat kan! Bekijk onze tips van de boswachter op www.staatsbosbeheer.nl/onbekendestreken.

reageren

geef een reactie

  • Piet Westbroek
    8 november 2020 om 10:43

    Voor vele bezoekers is Friesland wellicht wat ver weg. Lees je de mogelijkheden hier beschreven dan nodigt dit beslist !

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog