www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Aanvallende bramen en gras tot de knieën?

4 maart 2016 staatsbosbeheergroningen1 in Groningen

De sneeuwklokjes bloeien volop, de krokussen gaan weer open en de narcissen laten hun gele klokken weer schitteren. De vlier krijgt blaadjes en de trekvogels vliegen in de welbekende V vorm over het land. Allemaal tekenen van het naderende voorjaar. En daarmee gaat ook het wandelseizoen van start.

Redenen voor ons dus om de wandelpaden weer eens grondig na te kijken. Zoals Henk Drenth een paar weken geleden al beschreef lopen we de routes na, plaatsen we nieuwe palen en worden de oude palen daar waar nodig voorzien van een vers likje verf.

Sneeuwklokjes

De paden maaien

Een ander niet onbelangrijk aspect is dat de paden gemaaid worden. Daar waar gras groeit zorgen we dat de groene sprietjes niet tot de knieën komen. En daar waar bramen langs de paden staan is het de bedoeling dat de wandelpaden nog wel goed te belopen zijn zodat u niet wordt aangevallen door doornen en prikkels.

Wie gaat het maaien?

Wandelaar Ter ApelEen groot gedeelte van de wandelpaden in Westerwolde wordt door een aannemer gemaaid. Dit jaar is het tijd om het werk opnieuw aan te besteden. Hiervoor maken we een bestek en ook ik mag me hiermee bezig houden. Ik maak de kaarten met de routes die gemaaid dienen te worden. Dat is een precies werkje want door de herinrichting in het gebied liggen niet alle paden meer op dezelfde plek.

Met het maken van de routes moeten we ook de lengte van de te maaien routes opnieuw berekenen. Welk gedeelte van de route kan de trekker maaien en welke delen zijn beter te bereiken met een zitmaaier. Allemaal aspecten waar we rekening mee houden.

Zorgboerderij

De gebieden van Westerwolde die niet in dit maaibestek komen, zijn Ter Wupping en de Hoorndermeeden. De wandelpaden in dit gebied krijgen een andere behandeling. Deze worden gemaaid door de cliënten van Aurora Borealis, een zorgboerderij in Wedde. De samenwerking met Aurora is een van de vele samenwerkingen met zorginstellingen die we hebben in het land. Wij leveren de materialen, zij zorgen ervoor dat de paden er netjes bij liggen. Zo krijgen we een win-win situatie. De cliënten hebben een mooie dagbesteding en wij hebben nette wandelpaden.

Maaien Aurora

Maar voordat het wandelseizoen echt van start gaat, nu eerst even het bestek afmaken. Zodat we optimaal kunnen genieten van al het moois wat de natuur te bieden heeft.

Boswachter Jelka

reageren

geef een reactie

  • Ine Bles
    4 maart 2016 om 18:30

    Goede zaak Jelka, ook voor de Wandelpaden van Wandelen in Westerwolde!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog