www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Koekoek, meester in het bedrog

22 april 2016 staatsbosbeheergroningen1 in Groningen

Aan de koekoek kan je horen dat de lente echt is begonnen en dat geluid stemt me vrolijk. In april/mei keert deze op de sperwer lijkende vogel terug uit Afrika. Er zijn vele koekoeksoorten, maar alleen onze koekoek heeft die luide, goed na te bootsen roep, waaraan hij zijn naam dankt. Als peuter reed ik al vrolijk koekoekend in het fietsstoeltje met mijn moeder mee door het bos.

KA_VOG_0004

Het bedrog begint bij het ei: de koekoek bouwt niet zelf een nest, maar legt zijn eieren in de nesten van andere vogels. Zo zoekt het koekoeksvrouwtje kleine vogels op die hun nest aan het bouwen zijn. Op een onbewaakt ogenblik steelt de koekoek een ei uit het nest, laat het vallen of eet het ei zelf op. Voor dit ei in de plaats legt ze snel haar eigen ei. Vroeger dacht men dat de koekoek haar ei op de grond legde en het daarna in de snavel naar het nest bracht. Nu is bekend dat ze haar lichaam tegen bijvoorbeeld het bolle nest van de fitis drukt en het ei door de nestopening heen werpt.
Toen men nog geen kennis had van de vogeltrek, dacht men ook dat koekoeken in de winter in sperwers veranderden. Ook vogels houden een koekoek soms voor een sperwer want als de koekoek in de lente terugkeert, kan men zien dat kleine vogels zich verzamelen en de koekoek alsof hij een roofvogel was op de vlucht proberen te jagen. Er zijn aanwijzingen dat de koekoeken gebruik maken van deze vergissing en expres een nog meer roofvogelachtige vlucht dan normaal kunnen vertonen.

De mimicry van de eieren aan die van de waardvogel, de verkorting van de broedduur, het kleiner worden van de eieren en het nabootsen van de roofvogel: de koekoek is de grootste bedrieger.

reageren

geef een reactie

  • henk drenth
    22 april 2016 om 22:06

    Vandaag op de golfbaan Semslanden in Gasselte de Koekoek ook weer duidelijk gehoord. ieder jaar zit er een exemplaar op de zelfde plaats op de golfbaan. Soms verplaatst het geluid zich een paar honderd meter, maar meestal blijft hij hoorbaar bij dezelfde Hole tegen het bouwland aan. Heel opmerkelijk.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog