www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Beschuit met … voor zeearenden Lauwersmeer

4 mei 2016 Staatsbosbeheer in Groningen

Afgelopen dagen is in het Lauwersmeer in ieder geval één jonge zeearend uit een ei gekropen. Ik ben erg blij dat de hier levende zeearenden toch weer succes hebben met broeden. Dit broedgeval geeft wederom aan dat het vogelparadijs Lauwersmeer zeer geschikt is voor deze majestueuze roofvogels, die voldoende rust, veel ruimte en een groot voedselaanbod nodig hebben.

https://twitter.com/Boswachter_Lies/status/727473608185004034

Maandag 2 mei heb ik met collega-boswachter Hans Gartner het nest enige tijd met een telescoop bekeken. Al snel werd ons duidelijk dat man en vrouw zeearend op de rand van het nest zaten, waarbij voorzichtige pikbewegingen richting een jong in de nestkom werden gemaakt. Het is nog niet duidelijk of er in het nest nog een tweede jong aanwezig is.

De ouders op jacht naar voedsel.
De ouders op jacht naar voedsel.

In 2011 hebben de zeearenden voor het eerst een broedpoging ondernomen. Vanaf 2012 zijn er tweemaal 1 en eenmaal 2 zeearendjongen grootgebracht in ons prachtige Nationaal Park op de grens van Fryslân, Groningen en de Waddenzee.

De twee afgelopen jaren slaagde het koppeltje er vanwege verschillende redenen niet in om een succesvol broedsel uit te laten komen. Het ging hierbij trouwens steeds om hetzelfde vrouwtje dat meerdere mannen ‘versleten’ heeft 🙂

Het 'knappe' nageslacht in 2013.
Het ‘knappe’ nageslacht in 2013. Dit jaar misschien ook wel twee…?

Rust belangrijk!
Het huidige nest ligt aan de Friese kant van het Lauwersmeer; niet ver van het Natuurkampeerterrein De Pomp, maar wel op een afgelegen plek. Hoe leuk en bijzonder een zeearendjong ook is, afstand houden is nu het devies voor de noodzakelijke rust. Wij zien hier komende weken echt op toe.

Om het heugelijke nieuws te vieren, heb ik vanochtend samen met mijn collega’s op beschuit met muisjes getrakteerd bij Natuurkampeerterrein en in het Activiteitencentrum De Bosschuur in Lauwersoog.

Boswachter Liesbeth

https://twitter.com/Boswachter_Lies/status/727776237071011841

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog