www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Krijg nou wat. Boswachter?

24 september 2016 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

“Weet je al wat je hierna gaat doen?’’ Voor afstudeerders een vraag die waarschijnlijk bekend voorkomt. Ondertussen vliegen de eerste weken van mijn eerste ‘’echte’’ baan voorbij. Het is spannend, ik ontmoet nieuwe mensen, doe nieuwe indrukken op en krijg heel veel nieuwe informatie. Benieuwd hoe het mij bevalt? Ik vertel er in dit blog meer over.

Nieuw avontuur
Tot voor kort was ik nog student Commerciële Economie aan de Hanzehogeschool. Inmiddels mag ik mezelf Boswachter Publiek bij Staatsbosbeheer noemen. Terwijl ik dit blog schrijf zit ik te glimlachen: “wat een uniek beroep” realiseer ik mij steeds meer. Ik ben Marieke de Boer, 24 jaar en maak sinds 1 september deel uit van de beheereenheid Westerkwartier. Wat een verandering en wat een mooie nieuwe “wereld”. Door mijn enthousiaste collega’s word ik rondgeleid door de verschillende gebieden van onze provincie. Ik neem jullie graag een beetje mee in mijn avontuur.

Een nieuw ritme
Het is maandagochtend 5:45 uur, de wekker gaat. Ik raak steeds meer gewend aan het ritme. Douchen, aankleden en een stevig ontbijt voordat ik naar Opende rijd. Vandaag begin ik aan mijn derde week. Hartstikke spannend natuurlijk. Iedere (werk)dag ontmoet ik nieuwe mensen, doe ik nieuwe indrukken op en leer ik steeds meer.

Maandag: Opende en Roegwold. Ik mag met collega-boswachter Annet mee en wij maken een ronde door het Roegwold. We controleren o.a. de wandelroute rondom Woudbloem; het is prachtig weer. Wat een droombaan! Dinsdag ben ik in Opende en loop ik om 08.00 uur het Blotevoetenpad met een collega. Om 13.00 uur vertrek ik richting Appelscha waar een lezing is over de Wolf en Lynx in het Bialowieza bos in Polen. Woensdag: Harlingen! Als boswachter ben je niet alleen buiten maar ben je ook verantwoordelijk voor de social media kanalen. In Harlingen heb ik met mijn collega’s een social media training. De boswachters van de Waddeneilanden sluiten ook aan. Leuk om zoveel nieuwe gezichten te zien. Aan het eind van de middag heb ik nog een overleg in Opende over de Nacht van de Nacht, hierover binnenkort meer :). Donderdag ben ik opnieuw in de auto gestapt met als eindbestemming: de Millingerwaard! Ik volg tijdens mijn inwerkperiode een opleiding bij Helicon in Velp. Iedere week bezoek ik met mijn klas een natuurgebied en leer ik veel over de flora en fauna. En vrijdag: op naar het Lauwersmeer. Een uniek aaneengesloten natuurgebied. Waarin veel vogelaars de meest bijzondere soorten spotten en als je geluk hebt je de zeearend kan bewonderen. Ik moet nog een keer terugkomen, ik heb deze majestueuze vogel nog niet kunnen zien. Kortom, genoeg te bewonderen en beleven in onze Provincie.

Millingerwaard
Woodhenge. Bij baggerwerkzaamheden in de Waal zijn in 1995 tientallen eikenstammen opgegraven die maar liefst 8500 jaar oud zijn. Het zijn de oudste bomen van Nederland en overblijfselen van een voormalig hardhoutooibos.

Doar gruit, doar bluit ain wonderlaand
Mijn collega Nico weet mij telkens weer te verbazen over de diversiteit van het Westerkwartier. ‘’Doar gruit, doar bluit ain wonderlaand. Rondom ain wondre stad.’’ Voor de Groningers onder ons, is dit een bekende zin uit het Gronings Volkslied. De afgelopen weken heb ik met andere ogen leren kijken. Een van de momenten dat indruk heeft gemaakt was op de Jilt Dijksheide. Samen met collega Linda liepen we ter hoogte van de pingoruïne en werden wij verrast door een ijsvogel die over het water scheert.
Het is zo mooi, de wereld bekijken door de ogen van mijn collega’s. Iedereen vertelt vol passie over de mooie natuurgebieden in onze provincie Groningen. Zodra ik ben ingewerkt en een beter idee heb van mijn “takenpakket” hoop ik dat ik nog steeds met zoveel nieuwsgierigheid en bewondering kan blijven kijken naar de prachtige gebieden en de natuur. Wie weet leid ik jullie binnenkort eens rond?

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog