www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Buitengewoonslapen

27 mei 2017 Boswachter Marieke de Boer in Groningen

Foto van: Lianne Koster

Samen met boswachters Jaap Kloosterhuis en Marieke de Boer heeft buitengewoonslapen.nu een bijzondere activiteit in het Lauwersmeer georganiseerd op vrijdag 19 mei: slapen bij de boswachter. Hieronder lees je het verslag van één van de deelnemers, Lianne Koster.

Lauwersmeer vrijdag 19 mei 2017

Vrijdagavond regent het nog als ik naar de verzamelplaats rijd. Dat maakt het geheel nog net iets spannender. Van de boswachters mogen we (ongeveer 10 mensen) in het Lauwersmeergebied slapen. De boswachters zelf hebben een plek voor ons bedacht. We hebben dus geen flauw idee waar we exact terecht komen. Via buitengewoonslapen.nu krijgen we een veldbed, een bivakzak en een hoofdlampje op de verzamelplaats uitgedeeld. Nadat de boswachters het een en ander verteld hebben vormen we een bijzondere stoet en trekken we te voet dieper het gebied in. Een nachtegaal fluit vrolijk zijn deuntje, het regenen is gestopt.

Na, wat voelt als echt een heeeeeeeeeel eind, ongeveer twee kilometer gelopen te hebben stoppen we. We zijn op een open plek aangekomen. Dan ontstaat er een wonderlijk schouwspel: daar waar eerst niets was, zijn nu opeens mensen druk met het uitklappen van de veldbedden, slaapzakken worden uitgeschud, er zijn zelfs een paar deelnemers die een kaars aan steken. Iedereen is druk, zo ook ik. Waar gaan de anderen slapen? Waar ga ik liggen? Ik hou wel van ruimte, dus niet te dichtbij anderen. Het waait wat, dus mijn bed nog een keer verplaatsen om uit de wind te liggen. Het is rond half 11 en al aardig donker. Er vliegt een lepelaar over.

Buitengewoonslapen (Lianne Koster)

De boswachters van Staatsbosbeheer en Ingrid Koetzier, zij is initiatiefneemster van het buitenslapen, laten ons achter. Dat is toch wel een beetje raar. Zowel voor hen als voor ons. Zij jaloers omdat wij op zo’n mooie plek liggen en wij omdat wij weten dat zij warm en droog zullen zijn vannacht.Eenmaal in bed, lekker warm omdat ik toch voor mijn dikke slaapzak gekozen heb, lig ik op mijn rug naar de hemel te staren. De wind aait zachtjes over mijn gezicht. In de verte hoor ik een vliegtuig. Verder is er de koekoek. Dan is hij nog romantisch… die koekoek. Later verandert dat.

Ik slaap wel vaker buiten, het is zo lekker, de  vrijheid, de frisse lucht, de wind, de ruimte. En bijna altijd slaap ik enorm diep. Zo ook hier. Nadat ik mij op mijn zij gedraaid heb, ben ik al snel in diepe slaap. Ergens in de nacht word ik weer wakker, das fijn, want het gaat tenslotte ook om de ervaring van de nacht. De koekoek is er weer… hij roept en hij roept en hij roept en hij… en in de verte is er nog 1 die roept en roept…Ik val weer in slaap, word wakker: “Koekoek”. Val weer in slaap en hoor weer: “Koekoek.” Volgens mij heeft dat beest echt de hele nacht zijn snavel niet gehouden, wat een klerebeest wordt het dan toch.

Rond een uur of 5 ben ik weer wakker, lig op mijn rug te kijken naar het licht. Het is zo rustig, zo stil: “Koekoek.”Iedereen lijkt nog te slapen. Ik dommel ook nog even wat, maar een uur later ben ik echt klaar wakker. Ik heb zin om op te staan, het is zo mooi! De zon komt op, blauwe lucht, geen wolk te zien.  “Koekoek” klinkt het weer.

Gelukkig ben ik degene die de anderen van een ontbijtje mag voorzien, dus als eerste sta ik op. Sommigen zijn al wakker, anderen slapen nog heerlijk. Het is een bijzonder gezicht, die slapende mensen in hun bivakzakken midden in het groen. Het is leuk om ze wakker te maken en hun enthousiaste blikken te zien, hun verhalen van de nacht te horen. Een wandelaarster die op zoek is naar reeën vraagt zich verwondert af wat wij doen.

Ontwaken in het Lauwersmeer (Lianne Koster)

Om half 9 is de bonte stoet weer gereed om te vertrekken. Alles is opgeruimd, behalve wat plat liggend gras is er niets meer wat verraad dat wij er geweest zijn, laat staan wat we er gedaan hebben. In alle rust loop ik tussen anderen mee naar de auto’s, luister een beetje half naar de gezellige gesprekken en hoor nog een keer: “koekoek”. Het voelt alsof ik in 1 nacht 3 weken vakantie heb gehad.

Ook een keer buitengewoonslapen?
Dat kan! Dit jaar organiseren buitengewoonslapen.nu en Staatsbosbeheer nog een aantal keer de activiteit Slapen bij de boswachter. Kijk op buitengewoonslapen.nu voor actuele informatie en aanmelden.

Boswachter Marieke

reageren

geef een reactie

  • vedant
    5 januari 2019 om 08:07

    I have giving the 5 star this game,now click here this site and play the best original world famous game play free mahjong dimensions online now don’t waste any time,i am sure you easy to play and control in PC.

  • henk drenth
    27 mei 2017 om 12:13

    Lijkt me geweldig om mee te maken. In deze tijd zijn er gelukkig ook nog niet veel blinde muggen die je het leven vergallen. Dan kun je toch nog beter die Koekoek hebben. Kom nog al eens in Westerwolde als vrijwilliger en ook daar horen mijn maatje en ik elke keer weer de koekoek. We zien hem nagenoeg nooit. Koekoek.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog