www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Gezoem op de Westeresch

10 juli 2020 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Deze ree voelt zich helemaal thuis tussen de boekweit

Zijn jullie onlangs nog op de Westeresch in Veele geweest? Nee? Dan kan ik jullie aanraden om gauw eens een kijkje te nemen. De kleinschaligheid en diversiteit aan gewassen is nu goed zichtbaar. De bonen bloeien roze en paars, de stroken bloemen en grassen op de vogelakkers staan in bloei en ook de akkers met boekweit kleuren wit.

Boekweit

Juli is de maand waarin boekweit bloeit. En laten er nu juist dit jaar relatief veel akkers met boekweit zijn ingezaaid. Van de 100 hectare akkers die mee doen aan de pilot natuurinclusieve landbouw ESsentie Westeresch, is 18 hectare ingezaaid met boekweit. En die akkers bloeien nu prachtig wit. Als je even de tijd neemt om bij zo’n akker stil te staan, zie je dat de plant niet alleen een lust voor het oog is om naar te kijken, maar ook dat er volop bedrijvigheid is. En ben je even stil, dan hoor je het volop zoemen. Veel vlinders en andere insecten maken gebruik van dit bloeiende gewas.

Foto: Peter Brul. Boekweit

Onderzoek

Boekweit is een gewas dat bestoven moet worden voor een optimale opbrengst. Het eerste wat dan geroepen wordt, is dat er honingbijen bij zo’n akker moeten komen. Maar vanuit het oogpunt van Staatsbosbeheer hebben wij honingbijen altijd wat tegengehouden, want wat is het effect van de komst van honingbijen op wilde bijen? Om daar een beeld van te krijgen wordt er dit jaar onderzoek naar gedaan. Alleen tijdens de hoofdbloei staan er bijenkasten op de Westeresch. In het natuurgebied liggen meer akkers met boekweit, hier staan geen kasten. Zo kan er een vergelijking gemaakt worden tussen wel bestuiven met honingbijen en alleen bestuiven met wilde bijen. Vragen die onderzocht gaan worden zijn o.a. wat doen die honingbijen? Zijn ze concurrenten van de wilde bijen? Trekken ze niet naar het omliggende beekdal toe?
Boekweit geeft alleen nectar in de ochtend. Wat doet die honingbij de rest van de dag?
Daarnaast willen we natuurlijk weten of de honingbij ook voor het gewenste resultaat zorgt, dus er wordt ook gekeken of de opbrengst van akkers waar honingbijen actief zijn ook daadwerkelijk beter is.

Foto: Peter Brul. Bestuivers tellen.

Opbrengst

In augustus wordt de boekweit weer geoogst. Het grootste gedeelte van deze oogst gaat dan naar de lokale bioboekweitgroothandel. De rest komt terecht bij Land van Ons, een organisatie die zich bezig houdt met landbouwgrond en biodiversiteit. Boekweit wordt geteeld vanwege zijn zaden. Van deze zaden wordt weer meel gemaakt.

Ben je nieuwsgierig geworden naar de boekweit? Loop dan het boswachterspad Ter Wupping en je komt langs de gekleurde akkers. Maar wacht niet te lang hoor, want voor je het weet is de eerste oogst alweer van het land.
Of wil je boekweit eens proeven en kennismaken met de pilot ESsentie? PUURWesterwolde en Natuurlijk Smeerling bieden 2 leuke excursies met proeverij aan deze maand. Zie hun Facebookpagina voor meer informatie.

Boswachter Jelka

reageren

geef een reactie

  • Frank Nass
    26 juni 2023 om 09:25

    Ik ben zelf imker en vroeg mij af wat het resultaat was van de telling ?

  • Ans Huurdeman
    3 augustus 2020 om 23:48

    Het boswachterspad vorige week gelopen. Wat een prachtige route, zo afwisselend, zo veel te zien. Ik kende boekweit niet, maar nu wel! Heel veel dank, boswachter Jelka

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog