www.boswachtersblog.nl/ Groningen

Gi-ga-groen!

14 oktober 2022 Boswachter Jelka Vale in Groningen

Hoe wijs is een uil? Hoe wordt je boswachter? Blijft een eekhoorn de hele winter slapen? Hoeveel soorten dieren leven er hier in het bos?
Zomaar wat vragen die wij afgelopen weken te horen kregen tijdens onze schoolbezoeken. Kinderen kunnen de leukste vragen stellen. Alleen niet altijd de gemakkelijkste.

Kinderboekenweek

De afgelopen anderhalve week was het de kinderboekenweek. Een week om kinderen enthousiast te maken voor lezen. Elk jaar met een ander thema. Dit jaar met een wel heel leuk thema, namelijk gi-ga-groen! Mijn collega’s en ik zijn bij veel scholen langs geweest en hebben in totaal 1100 kinderen gezien! Sommige scholen kwamen bij ons op bezoek in een van de natuurgebieden. De plek waar wij het liefste zijn en ook het liefst de kinderen mee naar toe nemen. We hebben verschillende dingen gedaan, bijvoorbeeld een natuurschilderij gemaakt en we hebben ons verwonderd over de hoeveelheid verschillende vormen paddenstoelen. De leukste kreet die ik over paddenstoelen hoorde, was: “He, deze paddenstoel is geverfd!”
Vaak stond het voorlezen van een boek ook op de planning. Als het niet lukte om naar de natuurgebieden te komen, kwamen wij naar de school en namen wij een beetje natuur mee naar binnen.

NatuurWijs

Een van de leukste dingen die ik mag doen als boswachter is om met kinderen de natuur in te trekken. Contact met de natuur is voor jong en oud waardevol. We proberen kinderen in contact te brengen met de natuur door het aanleggen van speelbossen en door het aanbod van educatieve paden. Zo hebben we bijvoorbeeld De Kabouterpaden, het blotevoetenpad en ook het Egelpad in Sellingen. Daarnaast organiseren we activiteiten, zoals de Boomfeestdag, maar gaan we ook met schoolklassen de natuur in. Een van de mooiste programma’s die ik mag begeleiden is NatuurWijs. Met een NatuurWijs activiteit draait het om het echt beleven van de natuur, door te ruiken, voelen, horen, zien en soms ook proeven. Het mooiste vind ik het om een hele dag met een schoolklas het bos in te gaan, om ons echt even helemaal onder te dompelen in de natuur. En zo leren de kinderen heel veel!

Boswachter Beppie op bezoek bij OBS ’t Noorderlicht in Hoogezand.

Onze toekomst

Door kinderen in verbinding te brengen met de natuur, willen we ze de natuur laten zien. Vroeger stond natuuronderwijs vooral in het teken van kennisoverdracht. Maar tegenwoordig weten we dat het belangrijkste bij natuuronderwijs het prikkelen van de nieuwsgierigheid is. Door kinderen de tijd en de ruimte te geven om de natuur te ontdekken leren ze op hun eigen manier. We gunnen de kinderen een moment van verwondering, waarmee ze de natuur in hun hart sluiten. Uiteindelijk zijn kinderen de beleidsmakers en natuurbeschermers van de toekomst. Daarom hoop ik dat ik nog met veel kinderen op ontdekking mag in onze natuurgebieden en ze mooie natuurverwonderingsmomenten kan geven.

Boswachter Jelka

P.s. Wil je elke maand leuke en leerzame natuuropdrachten ontvangen in je mailbox, abonneer je dan op de nieuwsbrief van NatuurWijs.

reageren

geef een reactie

  • Ine Bles
    14 oktober 2022 om 18:35

    Prima gedaan, mooi om kinderen hierbij te betrekken!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog