www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Hier moet je gezeten hebben!

24 juli 2014 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

Onder het mom van ‘Hier moet je gezeten hebben’ hebben de boswachters van Limburg bankjes uitgezocht waar je eigenlijk tenminste één keer gezeten moet hebben. Gewoonweg omdat ze op een heel bijzondere of mooie plek in de Limburgse natuur staan.

Meer veiligheid, natuur èn beleving
Zittend op één van de twee bankjes kijkt je uit over het nieuwe natuurgebied ’t Sohr. Het natuurgebied ligt te midden van de Limburgse dorpen Meerlo, Blitterswijck, Broekhuizenvorst en Swolgen. In 2012 is hier een klimaatbuffer gegraven. Deze ongeveer 3 km lange watergeul zorgt ervoor dat in de nabije toekomst bij overstromingen van de Maas mensen veilig kunnen wonen en werken in het gebied tussen Ooijen en Wanssum. De aangelegde watergeul en de nieuwe inrichting van het gebied als één groot natuurgebied met daarin een grote kudde rondtrekkende Schotse Hooglanders geeft je het gevoel alsof je ergens ver weg in het buitenland bent. Momenteel grijpt de natuur hier volop haar kans en komt ze steeds weer met mooie verrassingen. Voor bezoekers is er een prachtig gebied ontstaan waar men volledig op kan gaan in de natuur en kan genieten van de rust en de ruimte.

Wat kun je zien?
Het bankje ligt op een terp. Vanaf het hoge uitkijkpunt kijk je uit over de weidse omgeving met op de achtergrond de kerktorens van de dorpen. Voor je slingert de geul door het landschap met uitgestrekte graslanden, rietvelden, ruigtes, struiken en bossen. Eenden zwemmen voorbij, ganzen happen wat in de rondte, zwanen rusten uit en in de verte trekt de kudde Schotse Hooglanders voorbij en … met een beetje geluk bent je getuige van het opduiken van een bever of het overvliegen van een ooievaar.

Bankjes bij 't Sohr

Hoe kom ik bij het bankje?
Natuurgebied ’t Sohr ligt voor het grootste deel in het dorp Swolgen (gemeente Horst aan de Maas).

Het bankje ligt aan paarse wandelroute (ca. 3,5 km lang) die door het gebied loopt. Deze route kun je oppakken op de Kasteelweg te Swolgen ter hoogte van de Lissevenweg. Daar is voldoende ruimte om in de berm de auto of de fiets te parkeren. Na ongeveer 1 km wandelen kom je bij de terp uit waarop de bankjes staan.
Of kies voor het Wandelroutenetwerk Horst aan de Maas. Vanaf de Kasteelweg loop je vanaf knooppunt 71 naar 4 naar 60 tot aan de voet van de terp.

Tip
Neem goede wandelschoenen mee want het kan plaatselijk erg nat zijn. Daarbij is ’t Sohr een struingebied en dus mag je lekker rondstruinen. Neem een verrekijker mee! Want vanaf de hoge terp kun je heel ver kijken èn het is een uitstekende plek om vogels te spotten.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog