www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Hondenlosloopgebied in Schadijkse Bossen

22 november 2014 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

“Laat uw hond maar los” zal het zondag 30 november klinken uit de mond van de boswachter. Dat is nieuw voor de Schadijkse Bossen. Tot op heden hoorden hondenbezitters die hun hond los hadden lopen vooral: “meneer, mevrouw wilt u uw hond aanlijnen” als zij de boswachter tegenkwamen.
Dat is nu verleden tijd! Tenminste in het westelijke deel van de Schadijkse Bossen. Want daar heeft Staatsbosbeheer een hondenlosloopgebied aangelegd. Uniek voor Horst en omgeving want in de gemeente Horst aan de Maas is er nog niet zoiets voor honden en hun bazen. Op 30 november zal Staatsbosbeheer samen hondeneigenaren en hun hond het losloopgebied openen
.

Afwisselende hondenloslooproute
Het hondenlosloopgebied ligt aan de westkant van de Schadijkse Bossen, nabij de parkeerplaats aan de Lorbaan in America. In het losloopgebied is een fraaie, bijna 2,5 km lange, loslooproute aangelegd. Deze route slingert door het bos over afwisselend smalle en brede paden, die ook voor mensen die iets minder ter been zijn het hele jaar door goed te bewandelen zijn. Hier en daar zijn er open plekken waar de honden kunnen ravotten en hun energie kwijt kunnen.

Met zorg aangelegd door zorgbedrijven
De hondenloslooproute is met veel enthousiasme en plezier aangelegd door mensen van zorgbedrijf De Lindehof uit Wanssum en zorgboerderij Hoeve de Vonkel uit Broekhuizen. De jongeren van de Lindehof hebben de nieuwe paden aangelegd en veel snoeiwerk verricht. De mensen van de zorgboerderij Hoeve De Vonkel hebben de borden geplaatst en paden gemaaid.
Dennis, van zorgbedrijf de Lindehof, die heeft meegewerkt en tevens hondenbaas is zegt hierover: “ik vind het een mooie route. Als je kijkt hoe het was en hoe het nu is geworden dan is het een groot verschil. Dat ik er zelf aan heb bijdragen is een mooie gedachte”.

Staatsbosbeheer is beide zorgbedrijven erg dankbaar voor hun bijdrage bij de aanleg en de hun bereidheid om een deel van het onderhoud van de route voor hun rekening te nemen.

Los mag; maar is geen vrijbrief
In het hondenlosloopgebied mag de hond van de lijn en kunnen de honden naar hartenlust hun gang gaan mits ze onder appèl staan en op de paden en speelplekken blijven. Dit is echter géén vrijbrief om de honden hun neus achterna te laten gaan, door het bos te laten struinen en dieren achterna te laten jagen. Het bos is en blijft het domein van de wilde dieren, vogels, hazen, dassen en reeën. Zij mogen niet verontrust of verstoord worden.
Dat is iets dat is vastgelegd in de Flora- en faunawet van Nederland. De boswachters zullen hier dan ook op toezien en als het moet optreden.

Hondenlosloopgebied 1N terWoordWandel mee met uw hond op 30 november
Op zondag 30 november nodigen de boswachters van Staatsbosbeheer de hondenbezitters mèt hun trouwe viervoeters uit om het losloopgebied mee te openen.
Dit doen ze door samen de nieuwe hondenloslooproute te lopen en deze zo in te wijden.
Start 10.00 uur op de parkeerplaats aan de Lorbaan in America. Graag vooraf even aanmelden telefonisch via 077-4641907 of per mail r.bree@staatsbosbeheer.nl.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog