www.boswachtersblog.nl/ Limburg

1000 bomen van mountainbikers voor de Schadijkse Bossen

17 januari 2023 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

Kraag hoog opgetrokken en het hoofd diep verscholen in de capuchon, alweer of liever gezegd nog steeds regent het. Ideale omstandigheden voor de 1000 dennen die geplant gaan worden in de Schadijkse Bossen. Minder voor de mountainbikers die de klus zijn aangegaan. Op zaterdagochtend 14 januari hebben zo’n 13 mountainbikers van Stichting Mountainbike Promotie Noord-Limburg hun sportoutfit ingewisseld voor regenkleding en laarzen. Zij melden zich in de Schadijkse Bossen bij het Limburgse America om samen met een aantal boswachters van Staatsbosbeheer 1000 dennen te planten in een bosperceel.

Donaties voor veelgeprezen mountainbikeroute

Sinds bijna 10 jaar beheren de vrijwilligers van stichting Mountainbike Promotie Noord-Limburg de veelgeprezen mountainbikeroute in de Schadijkse Bossen bij Meterik. Van heinde en verre komen mountainbikers hiernaartoe om de uitdaging van het pittige parcours aan te gaan. Veel mountainbikers waarderen de route én vooral ook het onderhoud van de route door de vrijwilligers. Daarom zijn zij vriend van de route geworden en geven zij een donatie voor het onderhoud. Datzelfde doen diverse bedrijven. Met die ondersteuning worden de kosten van het onderhoud en beheer van de MTB-route door het team van ca 25 vrijwilligers gedekt.

1.000 nieuwe grove dennen langs de route

Voorzitter Jac Jeurissen verwoordt het als volgt: ‘Wij zijn als mountainbikers zeer dankbaar dat wij gebruik mogen maken van de natuur, dat is zeker niet vanzelfsprekend, wij investeren daarom ook graag mee in het behouden en versterken van die natuur.’ Nu de mogelijkheid zich voordeed heeft de stichting namens alle mountainbikers 1.000 grove dennen geschonken. Ralf van Bree is als boswachter van de Schadijkse Bossen ook verheugd: ‘Het is een mooi initiatief dat vol enthousiasme is uitgevoerd. In de toekomst kunnen de mountainbikers de ontwikkeling van de dennenbomen en het nieuwe bos volgen terwijl ze er met hun mountainbike omheen fietsen.’

reageren

geef een reactie

 • Anneke Van de Laar-Jacobs
  19 januari 2023 om 12:37

  Heel mooi gebaar! Jammergenoeg zorgen op andere plaatsen, bv. in het Kranenbroek in Echt en in de Meinweg in Herkenbosch mountainbikers voor veel schade aan wortels van bomen, doordat over smalle paadjes wordt gereden of soms dwars door de beplanting heen wordt gefietst.

 • Frans van Hooren
  17 januari 2023 om 14:14

  Betreft aanplant 1000 grove dennen Schadijksebossen.
  Waarom dennen ipv. Eik en beuk ?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog