www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Van olie- en graanmolen naar waterkrachtcentrale in het Leudal

23 juni 2015 staatsbosbeheerlimburg in Limburg

Op 12 juni 2015 werd de Elisabethsmolen in het Limburgse Leudal als waterkrachtcentrale in werking gesteld. Aangedreven door het water van de Leubeek gaat de molen jaarlijks zo’n 50.000 kWh stroom opwekken, dat grotendeels geleverd wordt aan het naast gelegen restaurant. Staatbosbeheer is voor een klein deel eigenaar van de molen en werkte mee aan dit project door zijn deel van de molen in erfpacht te geven aan de Stichting Elisabethsmolen die de molen beheert.

IMAG0349 IMAG0347

De Elisabethmolen stamt uit 1278 en heeft eeuwenlang dienst gedaan als graan- zaag- en oliemolen. In de nadagen van 1944 werd de brug naast de molen door de Duitsers opgeblazen en ging de molen gedeeltelijk mee de lucht in. Sinds die tijd resteert een ruïne. In de herfst van 2014 is de gemeente Leudal begonnen met de ombouw van de ruïne tot de waterkrachtcentrale. De ruïne werd gestabiliseerd, van een waterrad en een turbine voorzien. Boven de ruïne werd een dak geplaatst, een trap brengt de bezoekers naar een loopvlonder vanwaar er een goed uitzicht is op het waterrad.

Het Leudal heeft niet alleen prachtige beekdalen, ook de cultuurhistorie is er goed vertegenwoordigd. Landgoed de Bedelaar met uilentoren, Grafveld de Busjop, Hoeve de Kloosterhof, het Klooster St. Elisabeth en de beide watermolens Elisabethsmolen en Leumolen. De Leumolen is eigendom van Staatsbosbeheer en een gave olie- en graanmolen. In 2013 kreeg de Leumolen de eretitel Prachtplek. Naast de bovengrondse cultuurhistorie is het Leudal ook een archeologische schatkamer.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog