www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Schapen onderhouden de heide

19 september 2016 rouwerkerk in Limburg

Vandaag ontving ik, boswachter Robbert, een e-mail van Suzanne, bezoekster van De Meinweg. Als fotografe was ze heerlijk aan het genieten in de natuur en had het geluk om de schaapskudde tegen te komen. Onder de indruk van het werk van de herder en het samenspel met zijn honden maakte ze een foto van het tafereel en deelde die met ons.

Heidebehoud
Het afgelopen zomerseizoen zijn de heidevelden in De Meinweg begraasd met een kudde van ongeveer 250 schapen. Het is een van de manieren om heidevelden te onderhouden. De schapen zorgen ervoor dat opgroeiende boompjes worden kaalgevreten, grassen worden afgetopt en de heidestruiken gesnoeid. Zo kunnen we een weids heideterrein behouden waarin ook verschillende soorten struiken en kruiden kunnen groeien.

Structuur voor zonaanbidders
Begeleid door de herder en zijn honden struint de groep schapen gestaag over de heidevelden. Bij het lopen knabbelen de schapen steeds hapjes van de planten en struiken. Na het passeren blijft een kortere plantengroei over, minder beschaduwd door het blad van struiken en bomen. Omdat de schapen vaak dezelfde looppaadjes in de hei volgen blijft daar na het stappen van de honderden schapenhoefjes het losse zand liggen. In het heideveld is een netwerk van smalle zandige strookjes ontstaan. Voor veel van de kleine heidediertjes zoals krekels, bijen en hagedissen blijken dit de perfecte leefgebiedjes te worden. Ze profiteren er van de zonnewarmte. Uit onderzoek is gebleken dat adders, maar ook andere reptielen, juist op deze plekjes hun koudbloedige lijf warmen in de ochtendzon, terwijl ze bij dreigend gevaar razendsnel kunnen vluchten in de omliggende struiken.

Ambacht
Het hoeden van schaapskuddes is een waar ambacht. Na een paar uur grazen hebben de schapen weer rust nodig om te herkauwen. De herder, Bennie Vaasen, heeft prima in de smiezen op welke plekken hij moet zijn voor een goed heidebeheer, waar goed voer staat voor zijn schapen en in welk ritme de schapen kunnen grazen en rusten. Verder verkast de kudde regelmatig van het ene naar het andere heideveld, een bijzonder schouwspel waar Suzanne getuige van was.

Bekijk meer mooie foto’s van herder Bennie op Facebook.

reageren

geef een reactie

  • Pieter Hobma
    10 mei 2018 om 11:46

    Onze Oosterburen hechten grote waarde aan het feit, dat schapen op een heideveld spinnenwebben kapot trappen; daardoor worden minder Duitse bijen spinnenvoer, de bijen kunnen meer honing scoren en dat levert de imkers meer heidehoning op

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog