www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Even door de zure appel bijten

10 oktober 2016 Boswachter Marijke Vaes in Limburg
werkzaamheden

Ik ben met hart en ziel aan de Peel verknocht. Dit prachtige hoogveengebied is niet alleen mijn ‘werkterrein’ het is ook een gebied waar ik al meer dan 15 jaar rondstruin en met volle teugen geniet. Ik kom er bijna elke dag, al is het maar heel even. In de pauze steek ik de weg over en dan zit ik midden in de natuur. En elke dag zie ik weer iets wat me boeit. Die waarnemingen leg ik vast (camera steevast om mijn nek) en slinger ik de wereld in via Twitter of Facebook. Het delen van al dat moois is een geneugte op zich. Mijn belangrijkste drive is om mensen te laten zien hoe bijzonder, uniek, fantastisch, geweldig, bijzonder, magisch en geluk makend de natuur kan zijn. Want – zonder te overdrijven – dat is wat de natuur doet.

Dan komt de maar..
Maar (er is altijd een ‘maar’) helaas heeft de natuur soms een opknapbeurt nodig. Zo ook de Pelen. Door invloeden van buitenaf – ik zal niet teveel in detail treden – verdroogt het gebied. In de winter is het nat en in de zomer te droog. Daardoor kan het veenmos niet floreren. En zonder veenmos geen veenmoeras. Gelukkig zijn er natuurbeheerders die ervoor waken dat dit gebeurt en zijn er subsidies die mogelijk maken dat natuurbeheerders maatregelen kunnen nemen. Dankzij Life+, een groot project, kan hoogveenherstel plaatsvinden.

p1430006

Zoals dat gaat met dit soort projecten wordt er al lang voordat de uitvoering start over gepraat en afgestemd. Communicatieplannen zijn gemaakt, infoavonden gehouden en in theorie weet je wat er te gebeuren staat. En dan is het zover en rijdt de eerste machine het gebied in; hoe goed je ook voorbereid bent, hoezeer je er ook van doordrongen bent van de noodzaak, het gevolg van de werkzaamheden doet toch wel even pijn. Tijdens een wandeling een paar dagen geleden liep ik over een pad waar een week geleden nog bomen stonden. Nu was het kaal. Ik moet eerlijk bekennen dat ik toen even een potje heb staan te janken. Maar het is even niet anders; even door de zure appel bijten en dan wordt het weer mooi!

Ter info: de werkzaamheden in De Groote Peel zijn in volle gang, maar er zijn nog genoeg mogelijkheden voor een mooie (en rustige) wandeling.  De PelenInformeer bij de balie van het Buitencentrum De Pelen en geniet van dit mooie gebied!

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog