www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Zwoegen, zweten en zwammen tijdens Natuurwerkdag in de Schadijkse Bossen

10 november 2016 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

Bij het Limburgse dorp America ligt, verscholen in de Schadijkse Bossen, een heideveldje van amper 4 voetbalvelden groot. Zo’n 150 jaar geleden maakte dit heideveldje deel uit van de uitgestrekte heidevelden die toen tussen de Peel en de dorpen America, Meterik en Veulen in lagen.

Nu is dit heideveldje één van de laatste tastbare bewijzen van de rijke historie van vóór de ontginning van de Oirlesche Peel, Heere Peel, Leeg Heide en Bree Heide. Staatsbosbeheer doet er alles aan om dit laatste restant in stand te houden.

natuurwerkdag-2016-team-mpilipsenNatuurwerkdag 2016
Daarom verzamelde zich, op zaterdag 5 november 2016,  tijdens de Landelijke Natuurwerkdag, een 45 koppig team op het heideveldje. Hierbij waren Peelrunners, IVN-ers, Staatsbosbeheerders en andere enthousiastelingen.
De missie van die ochtend was: het verwijderen van zoveel mogelijk opslag van berk, grove den en Amerikaanse vogelkers. Opslag van dit soort bomen en struiken is namelijk één van de bedreigingen van het heideveld. Waar bomen en struiken staan kunnen heideplanten namelijk niet groeien. Zij houden nou eenmaal van veel zonlicht.

natuurwerkdag-2016-heideknotszwam-mpilipsenNa 3 uur zwoegen en zweten was de klus geklaard en het heideterrein nagenoeg schoon van opslag. Tijdens de werkzaamheden trok van alle zwammen één zwam echt de aandacht; de heideknotszwam. Het 3 tot 8 cm grote, vuilgele, knotsvormige zwammetje staat op de rode lijst van bedreigde paddenstoelensoorten. Dit geeft aan dat, hoe klein ook dit heideveldje is, het voor de natuur een enorme waarde heeft.

Bedankt harde werkers voor het verzette werk!
En Peelrunners; neem dit heideveld eens vaker op in jullie trainingsronden, jullie weten nu waar het verscholen ligt.

 

reageren

geef een reactie

  • Leuk stukje en ook een leuke titel.
    16 november 2016 om 17:13

    Leuk stukje en ook een leuke titel. Trouwens heideknotszwam valt onder de Rode lijst categorie kwetsbaar en is een typische soort van open heidegebieden.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog