www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Zwijnen spotten in de Meinweg

26 december 2016 rouwerkerk in Limburg

Een van de prachtigste dingen die je in de natuur kunt beleven is het zien van wilde dieren. Een beetje oplettende wandelaar ziet wel enkele soorten vogels vliegen, een fladderende vlinder of misschien zie je zelfs een hagedis wegschieten. Maar als je dan in een gebied bent waar je de wroetsporen van wilde zwijnen in de bodem ziet, dan voel je de spanning toch wel wat oplopen. Misschien, als je héél stil bent, kun je namelijk ook een glimp van deze mooie dieren opvangen…

Kleine kans, groot geluk
Meestal gaat het zo: als je al eens wilde zwijnen ziet, zie je enkel de kont terwijl ze hard van je wegrennen. Of heel toevallig steekt een groepje voor je een zandpad over. Het zijn geluksmomenten want zwijnen zijn nu eenmaal ontzettend schuw voor mensen. Heel soms, als je vaak in de natuur rondstruint, heb je het grote geluk dat ze jou nog niet ontdekt hebben, maar andersom wel.
Ondanks hun scherpe reukzin en uitmuntend gehoor kun je dat geluk hebben. Wat je dan allemaal kunt beleven is geweldig. Als boswachter in de Meinweg staan mij die momenten heel helder voor de geest!
Het geluk zit hem vaak in de goede windrichting en het stokstil blijven staan zodra je ze spot.

Sociale zwijnen
Wilde zwijnen leven in groepjes die we ‘rotte’ noemen. Althans meestal, want de oudere mannenzwijnen, de ‘keilers’, leven vaak alleenstaand. Het leven in groepen is een leerzame opvoeding voor de zwijnen.
De oudste, meest ervaren vrouwtjes, de ‘leidzeugen’ kennen de weg in het bos. Ze weten precies waar het seizoensvoedsel te vinden is en waar een zwijn veilig is. Die kennis is voor de hele rotte van levensbelang en de leden van de groep houden voortdurend zacht maar diep knorrend contact met elkaar. In rustige pas beweegt de groep, van gemiddeld zo’n 10 dieren, zich door het bos. Met de snuit in de grond scharrelend naar eetbaars. De jongste biggetjes wisselen het eten af met speelse renspelletjes, waarna ze met een brommende knor van de oudste weer tot de orde worden geroepen.

Het zien spelen van de biggetjes is ook voor mij als boswachter een hele bijzondere ervaring. Het is heel erg leuk maar ook ontroerend en spannend tegelijk.

meinweg-zwijnmetbiggenb-11

Zelf zwijnen spotten?
Wat zou het geweldig zijn als iedereen die dat graag wil een soortgelijke ervaring zou beleven! Die wens heeft mij niet meer losgelaten. Zouden we de rollen kunnen omdraaien? Ergens stil gaan zitten op een plek waarvan wij weten dat er veel dieren naar toe komen?
Als boswachter mag je dan gaan zoeken, testen en proberen en nu lijkt het erop dat zo’n plek gevonden is. Een plek waar nu al bijna iedere nacht wilde zwijnen langskomen, maar ook reeën, vossen en andere dieren zich regelmatig laten zien. Dat hebben we met camera’s al ontdekt.

Graag wil Staatsbosbeheer van die plek een observatiepunt maken waar je onder leiding van een boswachter zelf het wild kunt spotten. Voor het observatiepunt hebben we nog niet genoeg geld dus hebben we er een Buitenfonds project voor gemaakt. Het Buitenfonds is een onafhankelijke stichting die geld werft voor waardevolle projecten in de natuurgebieden van Staatsbosbeheer.
Wat zou het gaaf zijn als we dit observatiepunt met jullie hulp al dit voorjaar in gebruik kunnen nemen! Help je mee en ga je mee wilde zwijnen spotten wanneer het observatiepunt er is?

Kijk snel op: http://www.buitenfonds.nl/observatiepuntwildzwijn

meinweg_lb-10

reageren

geef een reactie

 • Raeven
  14 februari 2019 om 19:49

  Dinsdag een volwassen met een 5/ 6 jongere zwijnen gezien. Inderdaad geweldig om mee te maken. Ze wel vaker gehoord en sporen gezien nu dus beloond met een groepje rennend op hooguit 10 mtr van me vandaan.

  • Roos
   11 juni 2022 om 20:37

   Wauwww, ik ben nu op vakantie in Herkenbosch, jammer dat er nog niet genoeg geld ingezameld is voor het observatiepunt, had graag meegegaan met de boswachter om wilde zwijnen te spotten..☺️

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog