www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Boswachter Marijke vertelt: de geboorte van een libel

4 mei 2017 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Van larve naar libel

Het is lente! En al was maart en april nogal wispelturig, vanaf nu kan de winterjas toch écht wel in de kast. Bomen staan royaal in blad en veld en berm staan vol met voorjaarsbloeiers zoals pinksterbloem en koekoeksbloem. En al dat bloeiend spul trekt volop insecten. De eerste vlinders en libellen vliegen al een hele poos en waarnemingen van ‘nieuwe’ soorten stromen binnen.

Lente
Lente is voor mij vooral het seizoen van ‘steeds weer iets nieuws’; van verrassingen in de natuur. Natuurlijk weet ik dat de vlinders weer gaan vliegen; maar als die eerste dan daadwerkelijk over het pad fladdert voelt dat goed. Ik ben verbaasd en blij, maar ook hongerig naar meer! Gelukkig kwam na de eerste citroenvlinder de eerste dagpauwoog, de eerste gehakkelde aurelia, het geaderd witje, het boomblauwtje en ook het oranjetipje. Die laatste is elke keer weer kicken. Ik zag mijn eerste oranjetipjes in de berm in de buurt van het kanaal, waar ik ze vorig jaar ook voor het eerst gespot had. Toeval? Ik weet het niet, maar volgend jaar ga ik toch weer op dat plekje kijken.

Eerste vlinder
Mijn eerste vlinder dit jaar vloog op 15 februari, mijn eerste libel op 9 april. Het was een smaragdlibel in de Mariapeel. Zo’n mooie metallic groene met van die prachtige reebruine ogen. Waarschijnlijk was hij pas ‘geboren’ want hij zat nog wat suf te staren op een stengeltje. Zijn vleugeltjes glinsterden prachtig in de zon. Maar goed ook want anders had ik hem waarschijnlijk niet zien hangen. Dat uitsluipen van een libel is heel bijzonder. Onlangs was ik getuige van dit unieke fenomeen.

Van larve naar libel
Tijdens een wandeling in De Groote Peel zag ik, op de vlonder bij het Meerbaansblaak, een libellelarve kruipen. Toen ik een uur later terugkwam op dezelfde plek zat er een libel naast. Bij nadere bestudering bleek dat de libel uit de larve was geslopen (wauw, nog nooit gezien). Het beestje was nog helemaal verschrompeld en kleurloos. Gelukkig had ik een vrije dag dus ik besloot te blijven kijken tot hij helemaal ‘klaar’ was. Het was een zonloze, frisse dag dus dat duurde uren. Maar het was de moeite dubbel en dwars waard. Want zeg nou eerlijk, hoe vaak kan je een wonder zien?!

Van larve naar libel

Ook genieten van het voorjaar in Nationaal Park De Groote Peel? Op zondag 21 mei zijn er sPEELse Expedities voor het hele gezin. Maar er is nog veel meer! Kijk op www.staatsbosbeheer.nl/depelen voor alle activiteiten.

reageren

geef een reactie

  • Marijke Vaes
    5 mei 2017 om 07:42

    Dankjewel Frans. Was een bijzonder moment.

  • Frans van Loo natuurfilmer
    4 mei 2017 om 22:21

    Marijke mooie beelden van de geboorte van de libel.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog