www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Buiten spelen!

23 november 2017 Boswachter Marijke Vaes in Limburg

Boswachter Marijke vertelt: Als kind woonde ik midden in een dorp. Toch was ik binnen tien minuten lopen in de natuur, op een veldweg die tussen het koren liep. Het was heerlijk om daar doorheen te struinen. Vooral in de zomer want dan bloeiden de korenbloemen en klaprozen. We kauwden op het koren en maakten bloemenkransen. Na school en ’s avonds na het eten speelden we op straat. Tot het donker werd en dan hollend naar huis omdat ik voor het donker thuis had moeten zijn. Buiten spelen was geen keuze, maar een vanzelfsprekendheid en zelfs een noodzaak. Mijn ouders hadden een eigen zaak én een groot gezin en binnen spelen met vriendjes was dan veel te druk.

Vijftig jaar geleden

Terugdenkend aan die tijd, bijna vijftig jaar geleden, kan ik me nog goed dat gevoel van vrijheid herinneren. Buiten spelen was een verademing na het ‘harnas’ van school. Een paar uur per dag werd ik niet op mijn vingers gekeken en hoefde ik naar niemand te luisteren. Kon ik lekker fantseren en dromen zonder dat er werd geroepen: ‘Marijke, bij de les!’ Samen met de kinderen uit de buurt gingen we op onderzoek uit en verlegden we onze grenzen. Soms was het spannend en soms verveelden we ons te pletter. Maar ook al was er ‘niks te doen’, buiten zijn was vrijheid en dat voelde goed.

Andere tijden

Tijden veranderen. Buiten zijn en buiten spelen is voor veel kinderen geen vanzelfsprekendheid meer. Dat is jammer. Buitenbeleving is ontspanning en inspanning en dus goed en gezond voor kinderen. Daarom biedt Staatsbosbeheer veel activiteiten aan in de natuur. Ik ben blij dat ik, vanuit het Buitencentrum, mijn steentje hieraan kan bijdragen. Vanuit De Pelen hebben we kinderfeestjes en schoolprogramma’s zoals Natuurwijs en Natuursprong ontwikkeld. Onze vrijwilligers gaan jaarlijks met duizenden kinderen op pad in de Peel. Voor gezinnen zijn er het Kabouterpad, de Boswachteracademie, de Billy Bell Doekoffer en is er elk jaar een sPEELs activiteitenprogramma. Het Buitencentrum is dan ook dé startplek voor activiteiten in Nationaal Park De Groote Peel. Een unieke bestemming voor een dagje uit en schoolreisjes; waar kinderen kunnen leren en spelen in de natuur.

Klimmen, klauteren en kliederen

Na zo’n ontdektocht in de natuur is het heerlijk als kinderen lekker kunnen klimmen, klauteren en kliederen. Daarom gaan we de buitenruimte van De Pelen inrichten met natuurlijke speelelementen. Boomstammen, stappalen, evenwichtsbalken, een waterspeelplaats en nog veel meer! Zo wordt een uitstapje naar de Peel een compleet plaatje en nog aantrekkelijker voor scholen en gezinnen om ernaartoe te gaan. En komen er nog meer kinderen buiten.

Dit kunnen we realiseren met een beetje hulp!

Jullie kunnen ons helpen om deze natuurlijke speelplaats te realiseren.
Hoe? Kijk op www.buitenfonds.nl bij project ‘Natuurlijke speelplaats De Pelen’.
Bedankt, namens dit kind van toen, de kinderen van nu en alle kinderen van de toekomst!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog