www.boswachtersblog.nl/ Limburg

15 september: Hoogveen Festival en ‘Walk of Veen’ in de Peelvenen

10 september 2018 Boswachter Mirjam Wouters in Limburg

Het is nog vroeg in de ochtend als ik op pad ga. Het is stil in de Peel, ik geniet van de rust en de mooie vergezichten. Persoonlijk besef ik mij maar al te goed dat deze kalmte en vredigheid, die ik nu ervaar in de Peel, de afgelopen jaren soms ver te zoeken was. Mijn gedachten gaan terug naar mijn eerste werkdag als boswachter in de Peel. Precies op die dag werden de LIFE+ Hoogveenherstel projecten officieel  geopend en begonnen de werkzaamheden. Vanaf toen reden aannemers in enorme dumpers en kranen af en aan in het natuurgebied. Het hoofddoel van al deze drukte was het verbeteren van de waterhuishouding in de Deurnsche Peel, Mariapeel en De Groote Peel, zodat het hoogveen hier weer kan aangroeien.

Klaar!

Deze LIFE+ hoogveenherstelwerkzaamheden zijn nu klaar! Wij willen jullie bedanken voor het begrip, geduld en inbreng tijdens de LIFE+ werkzaamheden. Daarom organiseren de deelnemende partners en Staatsbosbeheer het Hoogveen Festival op 15 september 2018. 

Beide Peelveengebieden

Het Hoogveen Festival vindt plaats in beide Peelgebieden. In de Groote Peel bij Buitencentrum De Pelen (Moostdijk 15 te Ospel) en in de Mariapeel bij het Biologisch station (Koolweg 36a te Helenaveen). Op alletwee de locaties is er een Festivalterrein en kun je de ‘Walk of Veen’ wandelen.

Beleef de Peel vanaf de kraan

Op de Festivalterreinen is veel te beleven voor jong en oud. De aannemers zijn aanwezig en laten u graag hun kraan zien, terwijl ze vertellen hoe het was om in de Peel te werken. In de Veenbioscoop worden films over de Peel getoond, waaronder de uitzending ‘Professors op Pad’ met Dhr. Pieter van Vollenhoven. Stap terug in de tijd, onze verhalenverteller neemt u mee en laat u de geschiedenis van de Peel ervaren. Op het grote terras is live muziek en misschien loopt u zomaar een ‘kranige’ dansvoorstelling tegen het lijf. Voor de jongeren onder ons staat er een springkussen klaar. Klim en klauter er  op los en bak je eigen broodje! Speel met water, laat je gezicht schminken en bewonder onze Hollandse geiten in de geitenstal. Verkleed je als een echte boswachter en neem eens plaats achter het stuur van een terreinwagen van Staatsbosbeheer. Op het Hoogveen Festivalterrein valt nog veel meer te beleven, aan iedereen is gedacht!

Samen lunchen

Rond 12.00 uur kunt u op het festivalterrein bij het Buitencentrum De Pelen in Ospel deelnemen aan een gratis lunch en in gesprek gaan met bestuurders van Waterschap Peel en Maas, Provincie Brabant en Staatsbosbeheer.

‘Walk of Veen’

Tijdens het festival gaat de eerste wandeltocht ‘Walk of Veen’ van start! De routes starten allemaal vanaf de festivalterreinen en bestaan dit jaar uit een korte route van 3 km en een route van 8 km. De wandelroutes nemen u mee door het mooie en bijzondere Natura 2000 hoogveengebied, langs de LIFE+ werkzaamheden. Onderweg kunt u zomaar aanschuiven bij een ‘Hoogveen academie’, genieten van een foto expositie, levensgrote Landart bewonderen, door een echte vogel-spotters-telelens kijken samen met enthousiaste vogelaars of waterdiertjes scheppen.
Muziek komt je tussen de bomen tegemoet, of luister naar een mooi gedicht. De route in de Groote Peel is gedeeltelijk toegankelijk voor rolstoelgebruikers.

Aangeboden door

De provincie Noord-Brabant is trekker van het project LIFE+ Groote Peel en projectpartner in de Deurnsche Peel en Mariapeel. De projecten in de Peelvenen werden gerealiseerd door: LIFE+, Waterschap Aa en Maas, Waterschap Limburg, de Provincies Limburg en Brabant en Staatsbosbeheer. Tot ziens op het Hoogveen festival 15 september!

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog