www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Nieuwe boswachter in de Peelvenen

13 februari 2020 Boswachter Lieke Verhoeven in Limburg

Even voorstellen: Ik ben Lieke Verhoeven, de nieuwe boswachter publiek in de prachtige natuurgebieden van de Peelvenen. Sinds eind 2019 mag ik hier in het bijzondere hoogveenlandschap op de grens van Brabant en Limburg werken.

Nieuw bij Staatsbosbeheer ben ik niet. Eerder heb ik twee jaar als boswachter publiek gewerkt in Hof van Delfland, een Zuid-Hollands polderlandschap met recreatiegebieden en stadsbossen. Daarvoor heb ik een klein jaar in het waterrijke landschap van de Biesbosch mogen werken.

Het Zinkske, onderdeel van de Deurnsche Peel

Thuiskomen

Ik ben opgegroeid op een boerderij aan de rand van een dorp, op het Brabantse platteland. Na op verschillende plekken door het hele land te hebben gewoond voor werk en studie, begon ik Brabant toch wel een beetje te missen. Toen de vacature voor boswachter in de Peelvenen beschikbaar kwam dacht ik: ‘Dit is mijn kans!’.

Na een paar maanden kan ik gerust zeggen dat het hier voelt als thuiskomen! De mooie natuur, de Brabantse gezelligheid en de Limburgse vlaai (voor letterlijk elke gelegenheid) zorgen ervoor dat ik het hier goed naar mijn zin heb op mijn nieuwe werkplek.

Tijdens een wandeling in de Groote Peel

Balans tussen natuur en recreatie

De Groote Peel, de Mariapeel, de Deurnsche Peel: Stuk voor stuk prachtige natuurgebieden met een rijke geschiedenis en bijzondere natuurwaarden. Samen met mijn collega’s zorg ik voor de bescherming van deze bijzondere gebieden, tegelijkertijd zorgen we ervoor dat de omgeving ook van deze mooie natuur kan genieten waar dat mogelijk is. Een dankbare taak, maar soms ook lastig om de juiste balans te vinden tussen beschermen en beleven.

Als boswachter publiek hou ik me vooral bezig met recreatie, communicatie en voorlichting. Dat kan gaan over het plaatsen van nieuwe infoborden, maar ook uitleg geven over waarom we bepaalde werkzaamheden moeten uitvoeren ten behoeve van het hoogveenherstel.

De kudde met Nederlandse Landgeiten is nu al een van mijn favorieten hier!

Blijf op de hoogte!

Zou de kraanvogel weer in een van de peelgebieden gaan broeden dit jaar? Hoeveel lammetjes worden er geboren bij de kudde Nederlandse landgeiten in de Mariapeel? Wat voor effect heeft de droogte van afgelopen jaar op het hoogveenherstel? Via dit blog (zowel het Brabantse als het Limburgse blog, abonneer je dus op beide!) zal ik jullie op de hoogte houden van de mooie, leuke en bijzondere dingen die ik tijdens mijn werk ga tegenkomen hier in de Peelvenen. Tot snel!

Veenputten met daarin volop veenmos. Hier draait het allemaal om bij hoogveenherstel

Ps: ik ben ook actief op Twitter en Instagram:

Twitter: @BoswachterLieke

Instagram: @Boswachter_Lieke

reageren

geef een reactie

 • Piet Blankers
  7 mei 2020 om 00:06

  Hoi Lieke,
  Als oprichter en bestuurslid van stichting VEEN (zie http://www.stichtingveen-depeel.nl) werken wij al jaren samen met SBB. Ik ken daar iedereen, maar leerde jou (jammer genoeg) alleen nog kennen via de tv!
  Graag willen wij eens kennis met je maken als je daar niet te druk voor bent.
  Wat betreft de brand: heb je het goed onderbouwde document ook gekregen van onze grote veendeskundige Hans Joosten? Zo niet, dan zal ik het je toesturen. Graag reactie.

  Houdoe (en tot zien?)

  Piet Blankers, secretaris stichting VEEN
  06-37356489

  • Boswachter Lieke Verhoeven
   7 mei 2020 om 11:57

   Hoi Piet,
   Ik heb je naam inderdaad al verschillende keren voorbij horen komen, lijkt me leuk om een keer af te spreken (wellicht na corona tijd).
   Groet!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog