www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Een aapje in het zuiden van Limburg

2 november 2020 Boswachter Niki Jasper in Limburg

In braamstruwelen en langs de randen van bossen komt een klein muisje voor, de hazelmuis. In de beheermaatregelen van Staatsbosbeheer vraagt dit diertje veel aandacht. Veel van de plekken waar de muis leeft en zich in nestelt verdwijnen door bijvoorbeeld grootschalige landbouw en het gemis aan een goede bosrand.

Zachtjes snurken….

De hazelmuis behoort tot de slaapmuizen, zij hebben hun naam te danken aan het feit dat ze een winterslaap houden. Ook zijn slaapmuisjes te herkennen aan hun grote donkere kraalogen en hun pluizige staart. De hazelmuis houdt van oktober/november tot ongeveer april/mei een winterslaap. Dit doet hij in de grond in een stevig, vorstvrij holletje. Dit vergt veel voorbereiding. In het voorjaar moet hij zijn buikje vol eten om een vetvoorraad aan te leggen. Dit doet hij voornamelijk met bloemen, zaadjes, vruchten en insecten, maar natuurlijk ook met (hazel)nootjes. Hij komt dan ongeveer 10 gram aan en weegt in totaal bijna 40 gram.

Kleine handjes en een harige staart

De hazelmuis heeft zijn bijnaam, het aapje van het zuiden, te danken aan zijn kleine handjes en zijn lange harige staart. Zijn handjes en voetjes zijn goed ontwikkeld waardoor hij erg goed kan klimmen. Zuid-Limburg is de enige plek in Nederland waar dit diertje nog in zijn oorspronkelijke habitat voorkomt. Omdat hij zo bijzonder en kwetsbaar is heeft de hazelmuis wat extra aandacht nodig. Dit doen we door verschillende werkzaamheden aan te pakken zodat het leefgebied niet verloren gaat. Ook richten we bepaalde gebieden in zodat dit weer kan functioneren als een goed leefgebied voor de hazelmuis.

De hazelmuis in een slaapkokertje

Kieskeurig…

De hazelmuis heeft een gevarieerde bosrand nodig, dit betekent dat er aan de rand van de bossen genoeg ruimte is voor struweel zoals bijvoorbeeld braamstruiken. Dit geeft de mogelijkheid om een nestje te bouwen en voedsel te zoeken. Ook gebruikt het muisje de bosrand om zich te verplaatsen, en tevens om even uit te rusten. Omdat het muisje doorgaans aanwezig is en anders in winterslaap is, moet het beheer daarop worden aangepast. Dit is een flinke klus en vergt veel werk. We proberen het beheer zo goed mogelijk op de muis aan te passen. Door een aantal muisjes te zenderen krijgen we een goed beeld waar hij zich ophoudt in de winter, en waar we dus even moeten wachten met de werkzaamheden. Zo helpt de muis ons, en wij de muis.

Wart de hazelmuis

Heb je onze podcast al gehoord? In aflevering 3 vertelt Wart over zijn leven als hazelmuis. De podcast ‘Groene oren’ is te luisteren op onze website, maar ook op Spotify en Apple podcasts. De gehele serie bestaat uit vier afleveringen met: de nachtzwaluw, het gentiaanblauwtje, de hazelmuis en de zandhagedis.

Nieuwtjes!

Benieuwd naar de werkzaamheden die we komende winter uitvoeren voor de hazelmuis? Hou dan deze blog in de gaten!

reageren

geef een reactie

  • günther simonis
    2 november 2020 om 14:12

    ik lees graag jullli bijdragen

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog