www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Huppelend het voorjaar in

5 april 2022 Boswachter Julia Derksen in Limburg

Na lang wachten in Zuid-Limburg is het eindelijk zover, de lammetjes van onze schaapskudde zijn geboren! Binnenkort keren ze terug naar het Gerendal en zetten ze de eerste stapjes in de natuur.

Door de scan

Enkele maanden geleden hebben we alle gedekte ooitjes gescand of ze drachtig waren, dit gebeurt met een echo apparaat waarmee we goed kunnen zien hoeveel lammetjes er aanwezig zijn. En jawel sommige zelfs met een twee- en drieling! In totaal krijgen we 144 lammetjes!

Klein maar fijn

Dit jaar zijn de ooien niet in het Gerendal bevallen maar op een andere fijne plek hier niet ver vandaan. Hier zijn ze door onze hulp-herders goed in de gaten gehouden of alles goed ging, en krijgen extra veel aandacht door ‘Op Pad Begeleiding‘. Onder begeleiding van Leonoor en hond Bobbie vinden jongeren en volwassenen ondersteuning in het zoeken van hun eigen weg en ritme van de dag.  Zij helpen ze door middel van de dieren en de rust van de natuur zichzelf terug te vinden en zetten stappen vooruit. Voor de lammetjes betekent het de komende tijd extra aandacht en knuffels, binnenkort als ze groot en sterk genoeg zijn komen ze terug naar het Gerendal.

In de stal met de lammetjes

Schattig snuitje

Het mergellandschaap is een typisch ras voor Zuid-Limburg. Met hun lange wol en spitse neus zijn ze goed te onderscheiden van andere schapenrassen. In de jaren 70 waren er nog maar enkele mergellanders over, in 1974 richtten de resterende fokkers een vereniging op. Kuddes werden opnieuw ingezet voor begrazing en natuurbeheer. Wanneer de lammetjes groot genoeg zijn begrazen ze onze natuurgebieden mee. Tot die tijd genieten we nog even van de schattige snuitjes en de nodige doses humor die ze mee naar het Gerendal brengen.

Broedseizoen

Gedurende het broedseizoen vertellen we graag meer over wanneer dieren broeden, waar ze broeden of jongen krijgen en wat de toegangsregels zijn in onze gebieden. Blijf ons blog volgen de komende tijd! De kraamkamer van Moeder Natuur is een gezamenlijke actie van de boswachters van Goois Natuurreservaat, LandschappenNL, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. We vragen aan alle bezoekers om rekening te houden met kwetsbare dieren in natuurgebieden. Het broedseizoen duurt van 15 maart tot 15 juli.

Lees meer over het broedseizoen

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog