www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Ook na het broedseizoen, hond aan de lijn

22 juli 2022 Boswachter Andy Liebrand in Limburg

Foto Theo Hermsen

Yes, het broedseizoen, dat loopt van 15 maart tot 15 juli, zit er weer op. Aah, dan kan nu de hond weer los?! Nee dus, in de natuur ben je te gast in het leefgebied van veel wilde dieren en geldt nog steeds ‘op de paden blijven en honden aan de lijn’. Tenzij het anders staat aangegeven.

Bijkomen en weer opmaken voor de winter

Na het vermoeiende voorjaar van broeden, voederen en zogen is voor veel dieren de tijd aangebroken om even tot rust te komen, wat bij te eten en zich langzaam weer op te maken voor de winter. Jonge reeën moeten met moeders op pad om hun omgeving te verkennen en veel te leren. Vogels moeten weer veel energie steken in het op orde brengen van hun verenkleed en maken zich klaar voor de najaarstrek. Rust én rustig kunnen eten is dan van levensbelang. Loslopende en rondstruinende honden zorgen juist voor veel onrust in de natuur. Wilde dieren zijn bang voor honden en vluchten als deze te dichtbij komen. Vluchtende reeën, vossen en dassen kunnen gewond raken doordat ze in blinde paniek tegen hekwerken aanrennen of het verkeer inlopen met alle gevolgen van dien.

Doodsbang voor honden

Een tijd terug kreeg ik een melding van een bezoekster van onze Schadijkse Bossen welke mij weer aan het denken heeft gezet. Het was een bericht in de trant van: ‘Hey boswachter, ik heb de groene 11,5 km lange wandelroute in de Schadijkse Bossen gelopen. Tijdens mijn wandeling ben ik 8 loslopende honden tegengekomen, terwijl deze volgens de borden aangelijnd moeten zijn. En dan te bedenken dat ik doodsbang ben voor honden.’

Oei, was mijn eerste gedachte, deze mevrouw heeft géén fijne wandeling gehad. Daar staat zij niet alleen in. Er zijn veel mensen, en vooral ook kinderen, die doodsbang zijn voor honden of het gewoon niet fijn vinden om lastig gevallen te worden door een hond. De opmerking ‘ja, maar hij doet niets’ neemt deze angst bij hun niet weg.

Welkom voor iedereen, ook als je bang bent voor honden

Als boswachter probeer je iedereen een mooie, prettige én veilige tijd in de natuur te geven, ook de mensen die bang zijn voor honden. Gelukkig zie ik veel hondeneigenaren die netjes hun hond aanlijnen als ze de natuur ingaan en rekening houden met wilde dieren én de medemens. Het zou fijn zijn als de hondeneigenaren die dit niet doen zich eens verplaatsen in de mensen die niet van honden houden of er zelfs bang voor zijn.

Foto Annemarie Bergfeld Tekst & Fotografie

Hondenlosloopgebieden

Speciaal voor hondenliefhebbers en hun honden heeft Staatsbosbeheer Noord-Limburg in het Bergerbos bij Afferden en in de Schadijkse Bossen bij Meterik een hondenlosloopgebied met daarin een mooie hondenloslooproute aangelegd. Hier mag de lijn los en kunnen honden naar hartenlust rollen en dollen.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog