www.boswachtersblog.nl/ Limburg

Nieuw jaar, nieuwe kansen

25 januari 2024 Saïra van Essen in Limburg

Foto: Twan Teunissen

Hallo! Mijn naam is Saïra van Essen, ik ben sinds september 2023 senior boswachter publiek in het prachtige Zuid-Limburg. Ik ben nieuw in deze baan en deze regio. Inmiddels is 2024 alweer volop aan de gang, vandaar even een update. We zijn van het jaar van het konijn in het jaar van de mythische draak beland volgens de Chinese kalender. De draak staat voor voorspoed en succes. Dat is alvast een mooi begin!

Een beetje voorspoed en succes kunnen we hier in Zuid-Limburg wel gebruiken: we hebben zo’n mooi en bijzonder landschap, dat we vaak als buitenland binnen Nederland worden gezien. Klopt ook wel, want we hebben écht serieuze heuvels (fiets er maar eens tegenop!), holle wegen, hellingbossen, kilometers gemengde hagen en bijna mediterrane vergezichten.

Saïra van Essen

We herbergen bijzondere vogels als de rode wouw en de oehoe, zoogdieren als de eikel-en hazelmuis. We hebben kalkgraslanden met héél bijzondere orchissoorten, Duitse gentiaan en zinkviooltje gedijen hier. Uniek in Nederland. De geelbuikvuurpad , vuursalamander en vroedmeesterpad vinden hier hun thuis. Maretakken, die je bijna niet ziet in de rest van Nederland, zie je hier volop in het landschap. Waar is zoveel afwisseling te vinden in een relatief kleinschalig landschap? Nou, gewoon, hier bij ons in Zuid-Limburg.

Geelbuikvuurpad

Tegelijkertijd is ons landschap kwetsbaar en veel flora- en faunasoorten staan onder druk door klimaatveranderingen en stikstofproblematiek. In ons beheerteam in Zuid-Limburg gaan we de uitdagingen aan om er in 2024 samen voor te zorgen dat we ons bijzondere landschap robuuster maken en daarmee toekomstbestendiger. Dit doen we met onze boswachters beheer, die de buitenklussen organiseren en uitvoeren, de boswachters publiek die er uitleg over geven en de boswachters ecologie, die alles wat buiten leeft, minutieus monitoren.

Helpende handen: Binnenwerk en vrijwilligers

Bij ons eigen team zijn ook al jaren 2 teams van Binnenwerk aan de slag. Dit zijn mannen en vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die via Binnenwerk bij ons een baan in het groen hebben, onder vaste begeleiding. Ook hebben we veel verschillende vrijwilligers, die ons helpen met allerlei klussen. Dit kan variëren van informatie geven in de orchideeëntuin in het Gerendal tot het monitoren en onderhouden van poelen, stormschade opruimen en het beheer van landschapselementen. Verder zoeken we ook de samenwerking met andere terreinbeherende organisaties, zoals Natuurmonumenten en het Limburgs Landschap. Samen weet je meer dan alleen.

Samen met onze teamleider, onze eigen boa, die sommige mensen een beetje bijstuurt, onze schaapherder met zijn mergellandschapen en alle projectmedewerkers, die onze natuurtypes versterken, zijn we bezig met die draak in ons achterhoofd, op weg naar voorspoed en succes.

Duitse gentiaan
Hazelmuis (foto Ruud Foppen)
reageren

geef een reactie

 • Betty keizer
  27 januari 2024 om 21:01

  Wat leuk Saira wat van je te horen! En nog wel in het mooie Limburg! En senior boswachter, promotie gemaakt! Waar woon je nu? Groetjes Betty heimanshof

  • Saïra van Essen
   28 januari 2024 om 10:38

   Hi Betty,
   Leuk van je te horen! Ik woon nu in Houthem-St. Gerlach, dat is in de gemeente Valkenburg. Groetjes, ook aan de anderen op de Heimanshof!

 • Jan van Steijn
  25 januari 2024 om 19:38

  Niet alleen een Rode Wouw, maar wouw Saira, wat een goeie reclame voor ZL. Spreekt al heel veel liefde uit voor dit stukje buitenland in Nederland.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog