www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Natuurontwikkeling Surae, Boswachterij Dorst

22 juli 2016 staatsbosbeheerwestbrabant in Noord-Brabant

In de oude leemputten in de vrije kern van boswachterij Dorst worden de vennen hersteld. ‘Surae’ (Roeivijver, Lelievijver en de zwemplas) werden in het eerste kwart van de 20e eeuw gegraven om leem te winnen voor de steenfabricage. Daarna zijn de vijvers gebruikt als zwemplas en bezinkplas om het water te zuiveren.

Inmiddels zijn de vijvers op gegaan in de natuur en gaat Staatsbosbeheer deze natuurprocessen een handje helpen. Vooral de geschiktheid van de roeivijver voor soorten uit het oeverkruidverbond kan worden vergroot door verlaging van de steilheid van de oevers. De oevers aan de noordoostzijdezijn daarvoor het meest geschikt, met betrekking tot de expositie aan zon en wind. Als eerste zal in augustus het ter plaatse aanwezige bos en struiken rondom de Roeivijver en lelievijver worden gerooid. Hier en daar blijven struiken en boompjes staan, als rustpunt voor fauna (o.a. libellen).

Vanaf 15 september start het grondwerk. De rijke bovengrond wordt apart gezet en met het gele zand worden de taluds van de roeivijver en de lelievijver flauwer gemaakt. De roeivijver wordt verondiept ten behoeve van de amfibieën. De gemiddelde diepte is 4,5 meter, dit wordt verondiept naar 1,5 meter diep. Na het verflauwen van de oevers wordt de rijke toplaag weer terug gezet zodat de oevers daarna weer snel worden begroeid. Alle struiken en tophout wordt gechipt voor de milieuvriendelijke centrale in purmerend en de stammen worden verkocht voor bruikbaar hout. Tevens wordt midden in de oude zwemplas een dam gemaakt om uiteindelijk de aanwezige exotische Zonnebaars te kunnen bestrijden.

Mocht u op de hoogte gehouden willen worden van de ontwikkelingen, blijf dan dit weblog in de gaten houden. Tijdens de werkzaamheden zullen we af en toe een foto en info plaatsen.

 

reageren

geef een reactie

 • Hans Verhoeven
  8 juli 2017 om 15:29

  Ik wilde even aangeven dat de roeivijver origineel “de Kleine Bagger” heet en de vijver daarachter “de Grote Bagger”. De lelievijver heet eigenlijk “het Lelieven”.

 • Han Messie
  20 oktober 2016 om 17:18

  Zeker is geduld hier een schone zaak om te wachten met het zien hoe alles hier is gereedgekomen.

  BRABANTSE BOSSEN

  Stil graast de rikke;
  bij de bosrand beweegt iets.
  Schuwt haar jong het veld?

  Onverwoestbaar
  leeft de beuk voort,
  met doorkliefde stam…

  Het bos geurt fijntjes;
  veelstemmig gezoem klinkt op:
  paardenvijgenlied!

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog