www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

de markante scheidingsbeuk Mastbos is niet meer

31 augustus 2017 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

luchtfoto scheidingsbeuk Mastbos

Op woensdag 30 augustus 2017 werd de beroemdste boom van het Mastbos geveld. De ongeveer 260 jaar oude beuk stond op de kruising van de Oude Postbaan, de Lange Dreef en de verlengde Lange Dreef.

Als boswachters zijn we het gewend om bomen geveld te zien worden. Maar dit keer was het toch anders dan anders. Deze boom is zo markant…

We waren met meerdere boswachters aanwezig op de vroege woensdagochtend toen de boomspecialist de zaag in de boom zette. Op het moment dat de boom zijn evenwicht verloor en krakend omviel, waren we stil. En ook na het vallen bleef het stil. Stil door wat we ervaren hadden want het was niet alleen het horen van het kraken en het zien van het vallen….het was ook het voelen van de lucht die verplaatst werd en de trilling van de aarde. Een indrukwekkend moment, mag ik wel zeggen… Dit was definitief en onomkeerbaar.

Bij het bekijken van het zaagvlak konden we maar één ding concluderen: We hebben op het juiste moment ingegrepen. De boom was echt “op”.

We hebben de boom de tijd gegeven om van een vitale boom, oud en gebrekkig te worden maar hebben het niet zo ver laten komen dat hij ongecontroleerd neer stortte. Wie weet wat er dan gebeurd zou zijn. Fietsers, wandelaars, hardlopers…er was altijd wel iemand in de buurt van de boom…je zult er maar onder komen.

De rest van de woensdag stond in het teken van de beuk. Uiteraard moesten we het (slechte) nieuws delen met de omgeving en de media. De reacties die we kregen waren hartverwarmend. Ondanks het feit dat iedereen het jammer vindt dat de boom er nu niet meer is, begrijpt men het wel.

De volgende tekst deelden we met de media:

Rond 1750 aangeplant om de grens aan te geven van een bosvak was de scheidingsbeuk de laatste decennia vooral een markant herkenningspunt voor Mastbosbezoekers.
Door zijn ouderdom raakte de boom verzwakt waardoor de reuzenzwam vat op hem kreeg.  Jaar na jaar werd de kruin dunner en de boom zwakker. In de zomer van 2017 viel een zware tak spontaan uit de boom.  De veiligheid van passanten kon niet  langer gewaarborgd worden en de boom moest geveld worden.
Tijdens de Naar Buiten fair 2017 worden tak- en boomschijven afkomstig van de beuk verkocht. De opbrengst wordt gebruikt om een nieuwe (rode) beuk  aan te kunnen planten. Naar verwachting wordt deze in 2018 geplant.

De Naar Buiten Fair vindt plaats op zondag 24 september bij de werkschuur van Staatsbosbeheer, Bouvignelaan 35 te Breda. Voor meer informatie kijk op facebook: Naar Buiten Fair 

 

 

eerder verschenen op dit blog: https://www.boswachtersblog.nl/noord-brabant/2017/07/20/ode-aan-scheidingsbeuk/

reageren

geef een reactie

  • Thea Tax
    4 september 2017 om 12:25

    Zondagmorgen tijdens het joggen speciaal naar de gekapte scheidingsbeuk gaan kijken. Het was een indrukwekkende boom en jammer maar begrijpelijk dat hij gekapt moest worden.
    Het bordje waarop geplaatst staat dat de stam verkocht wordt zette mij echter aan het denken. Als dit hout privé verkocht gaat worden weet niemand straks nog wat er met het hout gebeurd is.
    Waarom wordt er op deze markante plek bv geen picknick plek gecreëerd met banken gemaakt van het hout van deze beuk.
    Dat zou een geweldig mooi gebaar zijn en de boom blijft in een andere vorm toch op deze plek.

    • Boswachter Anneke Oomes
      4 september 2017 om 14:25

      Een deel van de stam blijft achter in het bos. Andere delen worden in schijfjes verkocht zodat belangstellenden een aandenken kunnen bemachtigen. De vraag daar naar is groot. Met de opbrengst wordt de aanplant van een nieuwe beuk bekostigd. een bank laten maken van deze boom is veel te kostbaar ivm vervoer en bovendien kan slechts een klein deel van het hout echt voor een bank gebruikt worden.

  • Esmaralda Van Midde Nieuwenhuijs
    2 september 2017 om 21:37

    Ik was aanwezig na dat hij om was gevallen. Hij is met zo veel respect behandeld door de boom specialist tijdens het vellen daarvoor mijn eeuwige dank de boom verdiende dat respect ook. Ik was diep verdrietig omdat de boom me zo dierbaar was. Ik ben enkele uren dichtbij aanwezig geweest en dat was geen enkel probleem. De boom was heel erg ziek. De aantasting van de zwam was zeer ernstig en duidelijk zichtbaar aan de binnenkant te zien. Ik ga hem missen deze reus van 23 meter hoog 4.37 m dik en 28 ton zwaar.
    E. van midde

    • Boswachter Anneke Oomes
      4 september 2017 om 14:27

      Fijn dat u zelf heeft kunnen constateren dat we respectvol met de boom omgaan. U heeft gelijk: dat verdient de boom!

  • Ton Kops
    1 september 2017 om 09:45

    Inderdaad een mooie boom met veel emotionele is gevallen maar door de boom in schijven te verkopen daar wordt het bos niet rijker van.
    Dood hout leeft.

    • Boswachter Anneke Oomes
      4 september 2017 om 14:29

      Omdat dood hout inderdaad leeft, blijft een deel achter in het bos. Een deel wordt in herinneringsschijven verkocht om het terug planten van een beuk te kunnen bekostigen.

  • Han Messie
    31 augustus 2017 om 15:16

    Wat het mij ook leed doet dat deze legendarische boom geruimd moest worden… Telkens als ik langs die geweldige beuk liep kwam er een bepaalde gedachte in mij op: “Onder die geweldige kruin zou zo’n Keltische medicijnman in lange mantel en met witte baard moeten staan, die zijn heilzame middeltjes hier aan het klaarmaken is.”
    Dat de te kopen boomschijven van deze woudreus een schone herinnering mag zijn voor hun eigenaars, waarbij ook wat weemoed hoort.
    Moge de toekomstige beuk, die op deze plaats zal verrijzen ook net zo’n lang en roemrijk leven genieten als zijn voorganger, ook al zullen wij dit niet meer meemaken.

    • Boswachter Anneke Oomes
      4 september 2017 om 14:29

      Dank je Han!

    • Arthura Hector
      19 augustus 2018 om 16:12

      Ruim een jaar later, op zoek naar het vervolg van wat er na deze mooie Heilige Beuk gaat komen. Ik kan niets vinden, misschien kan iemand (boswachter) mij daarover wat info geven?
      Ik gaf Ceremonies bij de oude Beuk en ik mis haar zo. Ook omdat de plek nu leeg en kaal is. Er werd gesproken over 2018, maar het is al augustus, wordt dat dan in het najaar van 2018?

    • Boswachter Anneke Oomes
      20 augustus 2018 om 08:55

      Omdat de winter een betere tijd is om te planten dan zomer en najaar, zal het zeker niet voor die tijd gebeuren. Uiteraard zijn we afhankelijk van verschillende factoren en we kunnen nu nog niet met zekerheid zeggen dat de nieuwe boom deze winter wordt geplant. We willen de boom de beste start geven die mogelijk is.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog