www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Lentekriebels bij de dieren: Hou er rekening mee!

12 maart 2018 Boswachter Alwin Brandt in Noord-Brabant

Het voorjaar staat op losbarsten en op donderdag 15 maart start het officiële broedseizoen. In maart beginnen veel dieren met het bouwen van nesten en krijgen hun jongen. In de natuur is het startende broedseizoen al te bespeuren. De vogels laten al volop van zich horen. Enkele vogels zijn zelfs al met nestmateriaal aan het slepen. Heeft u de groene specht al horen "lachen" of het fietspompliedje van de koolmees al gehoord? Ook kwetsbare reekalfjes komen in het voorjaar ter wereld. Als we de dieren rust geven, hebben ze voldoende kans om hun jongen groot te brengen.

boswachters controleren op de toegangsregels
Om de prille ouders en hun pasgeboren kroost niet te verstoren, gaan de boswachters van Staatsbosbeheer in Brabant streng controleren op de toegangsregels.
Als bijvoorbeeld reeën opgejaagd worden omdat honden los lopen, ruiters en wandelaars buiten de paden gaan of motorcrossers hun rondjes rijden, kunnen ze vast komen te zitten in afrasteringen. Of ze steken in paniek de weg over en worden aangereden. Stress en spanning zijn hoe dan ook niet goed. Al dat leed wil je deze jonge dieren niet aandoen. Helaas moeten we ieder jaar weer constateren dat bijvoorbeeld reeën slachtoffer worden van loslopende honden. Meestal zonder dat hondeneigenaren het merken. De boswachters van Staatsbosbeheer zullen hier op toezicht  houden en direct handhaven bij overtreding. U loopt, wanneer u de hond toch los laat lopen, kans op een bekeuring van € 104,-. U mag uw hond wel los laten lopen in de hondenlosloopgebieden.

lees de toegangsregels bij de ingangen van onze terreinen
Zoals ook buiten het broedseizoen, is wandelen, fietsen en paardrijden alleen toegestaan op de daarvoor bestemde paden en gemarkeerde routes.
Op de borden bij de ingangen van Staatsbosbeheerterreinen zijn de toegangsregels voor iedereen te lezen. Staatsbosbeheer wil zoveel mogelijk mensen laten genieten van onze mooie natuurgebieden. Om tegelijkertijd de natuur de benodigde rust te kunnen geven, is het belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt. Zo zorgen we samen voor de mooie natuur van West Brabant en kunnen we er nu en in de toekomst van blijven genieten.

Luister hier naar het fietspompje van de koolmees.

Vind je een reekalf: raak het niet aan, laat het met rust. De moeder komt vanzelf terug! En laat vooral je hond er niet bij in de buurt!

 

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog