www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Meimaand

14 mei 2018 Boswachter Jose Borsboom in Noord-Brabant

De meimaand is voor mij een heel speciale maand. Veel vogels krijgen al jongen. Overal zie ik vogels met wriemelende rupsjes, muggen en regenwormen in hun bek. En als ik goed luister dan hoor ik regelmatig getjilp van de jongen als een van de oudervogels aankomt vliegen. Want wie het hardst te keer gaat, krijgt als eerste iets in de bek gestopt.

Als ik ’s avonds op ons terras thuis zit, vliegt er regelmatig een merel met voer in de bek voorbij de klimop. Ik tuur naar de blauwe lucht en ja hoor daar zijn ze eindelijk weer, mijn favorieten: de gierzwaluwen. Hoog in de lucht de zwarte cirkelvormige vogels die luid krijsend langs de nestkasten vliegen.

Elk jaar komen ze weer helemaal vanuit Afrika waar ze overwinterd hebben om bij ons te broeden. We zijn begonnen met een paar nestkasten. De ringmussen zijn al lang aan het broeden als de gierzwaluwen terugkomen. En helaas een jaar geleden was een ringmussenpaar in een kast van de gierzwaluwen gaan broeden.  Gierzwaluwen broeden elk jaar op dezelfde plek. En toen de eerste gierzwaluw terugkwam en zijn kast in wilde en daar de mussenjongen tegenkwam, werden die er zonder pardon uitgegooid. En daarom hangen er nu 10 kasten.

Ik ben me steeds meer in het leven van de gierzwaluwen gaan verdiepen. Fascinerend, die vogels komen nooit op de grond, alles gaat vliegend, eten , water drinken, slapen als ze geen nestgelegenheid hebben. Hoog zwevend in de lucht.  Maar 50% van de populatie vindt nestgelegenheid. Gelukkig worden er steeds meer kasten geplaatst in diverse gemeenten.

Reekalfjes

En mei is ook de maand van de reekalfjes. Toen ik met een collega de graslanden in ging, kwamen we deze reekalfjes tegen, een tweeling.

De reegeit verstopt ze in het hoge gras en de kalfjes blijven dan heel stil liggen. Maar vergis je niet, het moedertje is in de buurt en houdt alles in de gaten. Daarom is het zo belangrijk dat mensen hun honden aan de lijn houden, want honden ruiken de kalfjes en beginnen te blaffen, zo van ik heb wat gevonden. Baas kom eens kijken. Ja en dan krijgen de boswachters de melding: er liggen verlaten kalfjes in het gras. Of nog erger: heel goed bedoeld worden ze meegenomen. Dus mensen alsjeblieft, houdt de honden aan de lijn en ga zelf niet op zoek. En laat alles met rust. De broedende vogels en de reekalfjes. Dierenmoeders zijn zeer zorgzaam. En ook de boswachters houden de dieren en de loslopende honden in de gaten.

reageren

geef een reactie

 • Liza van velzen
  15 mei 2018 om 21:18
 • Han Messie
  15 mei 2018 om 16:11

  Dag Jose,

  De Meimaand is vol bloei, die komt, kort bestaat en weer snel vergaat. Hierover dit gedicht:

  WIEGENDE PRACHT

  Door wijde lucht omringd, op sappig, dicht gras,
  neemt het fluitenkruid zachtzinnig bezit
  van weiland en wegrand, bloeit teer, vol pit,
  om vlinder- en bijenkennis op te doen.

  Bloemenminnaars lopen met tastende schoen,
  die al ontziet, wat weg vlucht of stil zit
  onder fijn verkruimeld, geweven wit,
  verlangend naar milde avondroodzoen.

  Kleine losse zonneschermen wuiven
  een luchtig, maar vastbesloten afscheid
  tot ze gezamenlijk uiteen stuiven.

  Mochten die vergane tuiltjes voor altijd,
  gelijk de vereerde drank der druiven,
  ’t menselijke brein verven, verlicht, verblijd.

  Jose, we zien uit naar de bloei en het leven van de komende maanden,

  Hartelijke groeten
  van
  Han Messie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog