www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Op safari vanuit je luie stoel

10 oktober 2018 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

Onlangs organiseerde provincie Noord Brabant een natuursafari naar het Ulvenhoutse Voorbos waar druk gewerkt wordt om dit bos ook voor de toekomst te behouden. Tijdens de safari kregen de deelnemers de mogelijkheid om met een virtual reality bril een blik in de toekomst van het voorbos te werpen. Het filmpje is inmiddels ook beschikbaar voor iedereen met een mobiele telefoon of een computer. Volg onderstaande link en kom uit bij het youtubefilmpje. Kijk rond en zie hoe het bos er uit zag, uit ziet en naar verwachting uit gaat zien!

link naar de 3D visualisatie van het Ulvenhouts Voorbos

Met de linkermuisknop kunt u helemaal rondkijken. Links en rechts van u maar ook boven u! U “pakt” het beeld vast en verplaatst het.

Het Voorbos  is een topnatuurgebied in Europa en heeft daardoor een Natura2000-status. Daarnaast is het bos een van de oudste bossen van Nederland. Vanuit de landelijke Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) voert Staatsbosbeheer samen met de gemeente Breda en Waterschap Brabantse Delta, in opdracht van de provincie Noord-Brabant werkzaamheden uit om deze bijzondere plek ook voor de toekomst uniek te houden en om achteruitgang te voorkomen. De verschillende maatregelen, die soms ingrijpend zijn, dragen eraan bij om het oorspronkelijke karakter van afwisselend vochtig en droog loofbos met bloeiende bosplanten terug te krijgen en daarnaast de cultuurhistorische- en recreatieve waarden van het bos te behouden en versterken.

 

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  10 oktober 2018 om 13:10

  Anneke, het was afgelopen Zaterdag een heel leuk dagje in Dennenlucht, Mastbos en de Boswachter. Zoiets mag van mij best vaker gebeuren. Alleen jammer dat Noortje, de grote organiseerster van dit, ons nu heeft verlaten.
  Ja, het Ulvenhoutse Voorbos zal er in de komende decennia des te mooier uit gaan zien, als het filmpje gelijk heeft.
  Maar één hartenwens: Dat bosanemonen, speenkruid, dotterbloemen en krentenboompjes altijd zo tierig mogen blijven groeien!

  • Han Messie
   19 oktober 2018 om 15:13

   Vandaag maakte ik de uitgezette 5-kilometer-rondwandeling door het Ulvenhoutse Voorbos. Wat staan die dode bomen er vaak nog fier bij! Hierover een tanka:

   EIND EN EER

   Dode bomen staan
   nog rechtop: dorre takken
   wijzen trots omhoog;
   hun overwinning nadert:
   bosvoeding der toekomst zijn.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog