www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Wat is het warm hè?

26 juni 2019 Boswachter Anneke Oomes in Noord-Brabant

Net als ik, hoort u deze dagen ongetwijfeld ook steeds maar weer de vraag/opmerking: “Wat is het warm he?” Ik heb het idee dat hoe vaker ik het hoor, des te meer last ik krijg van de warmte. En dat terwijl ik helemaal geen last wil hebben van de warmte. Ik wil er eigenlijk alleen van genieten. En op het moment dat ik genoeg genoten heb van de warmte zoek ik verkoeling. Dat kan in de natuur.

Op het platteland is het tijdens deze tropische dagen beduidend koeler dan in de stad. Meren, vennen, beken en rivieren en groen verkoelen de omgeving. Het is niet alleen maar een idee dat bomen de omgeving koelen, het is wetenschappelijk bewezen! Wetenschappers hebben tot op de tiende graad de verkoelingsmogelijkheden uitgerekend aan de hand van de verdamping en schaduwwerking.
Je hebt geen wetenschappelijk artikel nodig om te weten dat het in het bos inderdaad veel koeler is dan in de stad: je moet het gewoon ter plekke gaan voelen. Dus heeft u het warm? Wees wijs en ga lekker naar het bos. Het is er niet alleen koeler, de luchtkwaliteit is er ook beter! En: groen vermindert stress en is goed voor gezondheid en welzijn! Ik hoef mezelf niet nog meer te overtuigen: Ik heb nu lang genoeg in dit warme kantoor gezeten: ik pak mijn spullen en ga naar het bos. Ik zie u daar zo!

 

reageren

geef een reactie

 • Han Messie
  27 juni 2019 om 13:22

  Anneke, een wijze raadgeving van jou.
  Zeker zal ik de bossen vaak bezoeken met dit warme weer, maar blijf dan wel uit de buurt van eikenbomen. Jam die rupsen hebben mij al de nodige pukkels en jeuk bezorgd.

 • Marijke Timmermans
  26 juni 2019 om 17:35

  Je schiet in de roos met dit stukje Anneke. Heel goed om zo het bos naar voren te brengen, daar is het goed toeven !! (als er geen haren van de eikenprocessierups rond dwalen, maar helaas dat is niets tegen te doen). Rondom Ulvenhout zijn we rijk aan groen en bossen en kunnen hier gezond leven.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog