www.boswachtersblog.nl/ Noord-Brabant

Oernatuur in De Maashorst

5 maart 2024 Staatsbosbeheer in Noord-Brabant
Oernatuur in De Maashorst

In De Maashorst mag de natuur haar gang gaan.

De Maashorst – het oergebied in Noord-Brabant. In 2008 werd De Maashorst door de provincie aangewezen als grootste aaneengesloten natuurgebied van Brabant met procesnatuur. Hier mag de natuur haar gang gaan. Het gebied heeft een rustige natuurkern, bossen en heidevelden, stuifduinen, vennen en oude dreven. De afwisseling van droge gronden met natte wijstgronden in combinatie met natuurlijke begrazing zorgt voor bijzondere rijkdom aan flora en fauna.

In De Maashorst werkt Staatsbosbeheer samen met vier andere partners aan een robuust natuurgebied waar iedereen van kan genieten. Deze vier andere partners zijn Waterschap Aa en Maas en de gemeenten Maashorst, Oss en Bernheze. Ondanks dat veel mensen De Maashorst kennen van naam, weet niet iedereen iets over het gebied te vertellen. Daarom hebben de partners een special samengesteld waarin wordt ingegaan op veel onderwerpen die bij mensen leven.

Onderwerpen special De Maashorst

De onderwerpen van de special zijn samengesteld aan de hand van vragen die wij vaak krijgen over het gebied. Hoe is De Maashorst eigenlijk ontstaan? Waarom laten we de begrazing van het gebied over aan grotere grazers? Wat heeft het gebied te maken met de Peelrandbreuk? Wat is precies procesnatuur en hoe wordt dit omschreven in de gebiedsvisie die onlangs is vastgesteld? Welke maatregelen worden uitgevoerd zodat het gebied bestand is tegen klimaatverandering? En hoe gaan natuur en recreatie samen in de Maashorst?

Alle antwoorden op deze vragen, en meer, vind je in de special die je hier kunt lezen. Ook vindt je alle informatie over De Maashorst op de nieuwe website: https://natuurgebieddemaashorst.nl/.

Participatie

De Maashorst is belangrijk voor iedereen die in de omgeving woont, werkt, recreëert of onderneemt. De partners in het natuurgebied vinden het daarom belangrijk dat mensen worden betrokken bij de ontwikkeling van het gebied.

Regelmatig organiseren de partners informatie- en participatiebijeenkomsten. Tijdens deze bijeenkomsten staan de verschillende ontwikkelingen in natuurgebied De Maashorst centraal. Met welke activiteiten zijn de partners bezig? Welke projecten staan er op de agenda? Bezoekers kunnen hun ideeën, tips en wensen delen en meedenken over specifieke projecten. Wanneer er een volgende bijeenkomst wordt gepland, zal deze op de website worden aangekondigd.

De Maashorst
Vlinder in De Maashorst
reageren

geef een reactie

  • Anneque Lijnkamp
    15 maart 2024 om 10:44

    Zo jammer dat ik de lezing gemist heb; dacht dat het vanavond was…

    Is er binnenkort weer een bijeenkomst met uitleg gebied Maashorst?

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog