www.boswachtersblog.nl/ Texel

Wilde koeien en paarden als levend gereedschap

29 augustus 2018 Boswachter Charlotte Biskop in Texel
Schotse hooglander in de Bollekamer op Texel

Schotse hooglander in de Bollekamer op Texel

Ik wandel de blauwe route door de Bollekamer als het pad plots versperd wordt door een kudde rustig herkauwende koeien. Het blijft een machtig mooie ervaring: oog in oog staan met een Schotse hooglander. Het zijn indrukwekkende koeien, met hun grote hoorns en koddige pony’s van roodbruine lokken. In het Nationaal Park Duinen van Texel heb je op verschillende plekken kans dat je ze tijdens het wandelen tegen komt. En niet alleen Schotse hooglanders. Er lopen ook gallowaykoeien, schapen en exmoorpony’s rond in de duinen.

Koeien en paarden als levend gereedschap

Al deze dieren worden door Staatsbosbeheer ingezet als levend gereedschap. Ze helpen bij het beheer van een deel van de natuurterreinen. De wilde koeien en paarden zijn dol op sappige jonge twijgjes en zorgen er door deze op te eten voor dat het duinlandschap open blijft. Zonder deze levende grasmaaiers zouden de duinen langzaam in een bos veranderen.  En dat is zonde, want er komen nu bijzondere planten en dieren voor in het duingebied. Zonder de grote grazers zouden veel van deze soorten verdwijnen.

Exmoor pony's in de Bollekamer op Texel
Exmoor pony’s in de Bollekamer op Texel

Jaarlijkse gezondheidscontrole

De dieren zijn behoorlijk wild. Ze worden niet bijgevoerd en kunnen prima hun eigen kostje bij elkaar scharrelen, daar zijn ze ook op uitgezocht. Twee keer per jaar worden ze bij elkaar gehaald voor een gezondheidscontrole. De kalveren en veulens krijgen op dat moment een oormerk en er wordt gekeken of de dieren allemaal in goede conditie zijn. Per kudde koeien is er een stier, er worden dus geregeld kalfjes geboren. Ook daar hoeft geen boswachter aan te pas te komen, de natuur gaat haar eigen gang.

Heel schattig, maar wel wild

Hoe schattig en knuffelbaar deze dieren er ook uitzien, het is belangrijk om je te beseffen dat het wel degelijk om wilde dieren gaat. Gebruik dus de zoom-functie van je camera als je een mooie foto van ze maakt. Wij vinden het ook niet leuk als er zomaar een fotograaf recht voor onze neus komt staan. Loop niet tussen de kudde door en bewaar een redelijke afstand. Een kalfje kan bijvoorbeeld schrikken van jouw aanwezigheid en wegrennen. Moeder zal erachteraan gaan en kan jou daarbij omver lopen. Uiteraard mag je de dieren ook niet voeren.

Schotse hooglanders in de Bollekamer op Texel
Schotse hooglanders in de Bollekamer op Texel

Wandelen in gebieden met grote grazers

Langs de blauwe rondwandeling door de Bollekamer kun je Schotse hooglanders en exmoorpony’s tegenkomen. Met warm weer staan de wilde koeien vaak in (de buurt van) het water. De paarden zie je regelmatig bovenop een duin staan, lekker koel, met hun manen wapperend in de wind. In De Geul lopen ook Schotse hooglanders, bijvoorbeeld in de buurt van de groene wandeling die langs de Moksloot loopt. En ook in het nieuw ingerichte gebied de Hanenplas kom je Schotse hooglanders tegen. In De Muy lopen gallowaykoeien. Maar let op: dat deze koeien geen hoorns hebben betekent niet dat ze ongevaarlijker zijn.

reageren

geef een reactie

  • Famke
    23 april 2019 om 17:20

    Welke grazers kan ik vinden op Texel? m.vr.gr.

  • FilmFabriekGroningen
    29 augustus 2018 om 17:13

    mooi, informatief verslag! zelf was ik nogal onder de indruk van de galloways.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog