www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Aanplant nieuwe bos Groote Vliet kan van start

9 december 2021 Boswachter Mikal in Noord-Holland

Inkuilen van nieuw plantsoen voor het geplant wordt.

Vorige week is de omgevingsvergunning voor de aanplant van 9 hectare nieuw bos bij de Groote Vliet bij Medemblik onherroepelijk geworden. Dit betekent dat we kunnen starten met het planten van de bomen en het nieuwe bos dus werkelijkheid gaat worden.

De voorbereidingen voor de aanplant zijn achter de schermen al in volle gang. De bomen zijn besteld en zullen in december geleverd worden. Ze zullen dan tijdelijk ‘ingekuild’ worden bij de plantlocatie, totdat ze begin januari geplant kunnen worden. Inkuilen betekent dat er een sleuf gegraven wordt waarin de bomen tijdelijk dicht op elkaar gezet worden. De wortels worden dan weer afgedekt met grond om te zorgen dat ze niet uitdrogen of bevriezen.

Boomplantdag

Uiteraard laten we de start van de aanplant niet stilletjes voorbij gaan. In het nieuwe jaar organiseren we een speciale boomplantdag voor omwonenden, betrokkenen en verder iedereen die het leuk vindt om eens zelf een boom te planten. Dit zal plaatsvinden op zaterdagmiddag 22 januari.

Uiteraard is dit onder voorbehoud van wat er op dat moment mogelijk is, kijkend naar de maatregelen rondom corona. Wil je op de hoogte blijven van deze boomplantdag? Stuur me dan even een berichtje via m.folkertsma@staatsbosbeheer.nl met in het onderwerp ‘Boomplantdag Vlietbos’.

Op 22 januari is er een boomplantdag voor omwonenden en geïnteresseerden.

Hoe wordt nieuw bos geplant?

9 hectare bos is een behoorlijk groot gebied, circa 9 voetbalvelden. Dit zal niet helemaal handmatig ingepland worden. De aannemer gaat met een kraantje gaten maken waarin de bomen geplant worden. Het werken met plantmachines is voor dit gebied niet wenselijk, omdat het te nat is en de bodem te veel zou beschadigen. In dit beeldverhaal van Staatsbosbeheer leer je meer over hoe het planten nu in zijn werk gaat.

De plantwerkzaamheden zullen geburen met een kraan en de hand.

Wat voor bomen?

Het nieuwe bos zullen we inplanten met verschillende soorten, voornamelijk inheemse, bomen. In de Groote Vliet plant Staatsbosbeheer onder andere eik, wilg, walnoot en haagbeuk. Door de aanplant van veel verschillende boom- en struiksoorten wordt het bos gevarieerder en daardoor nog aantrekkelijker voor dieren, planten en mensen. Meer variatie betekent ook dat een bos veerkrachtiger wordt en dus beter bestand is tegen de gevolgen van klimaatverandering, zoals extreme droogte of juist hele natte periodes, en ziektes zoals de essentaksterfte die momenteel de essen in Nederland bedreigt.

De aanleg van het bos komt onder andere voort uit de compensatie van de 7,6 hectare bos van het Dr. Van Steijnbos, dat in najaar van 2020 in de Schoorlse Duinen is gekapt.

Informatie over dit project vind je op onze speciale projectenpagina voor West-Friesland.

reageren

geef een reactie

  • maria snippe-swart
    9 december 2021 om 18:58

    prima actie deze boomplant!!!! Meedoen kan ik helaas niet.

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog