www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Avontuurlijke herfstroute voor kinderen in het Robbenoordbos

10 oktober 2020 Boswachter Mikal in Noord-Holland

Het is herfst! Het bos begint er heel anders uit te zien. Blaadjes verkleuren en overal piepen paddenstoelen de grond uit. Je ziet ze in alle soorten en maten! Wist je dat deze schimmels een heel ondergronds netwerk hebben?

In het Robbenoord- en Dijkgatbos kun je als je goed zoekt honderden verschillende paddenstoelen vinden. Van groot tot heel klein. Speciaal voor kinderen hebben we in het Robbenoordbos dit jaar een paddenstoelenroute gemaakt. De route staat aangegeven met bordjes met een vliegenzwam erop.

Een super avontuurlijke route van ongeveer 3 kilometer, waarbij je met het trekpontje over het kanaal gaat en via stapstenen een oversteek maakt over een waterpartij. En onderweg kun je natuurlijk allerlei paddenstoelen tegenkomen.

In de route zit 2 keer een mooie oversteek met het trekpontje.                        (Foto: interessantetijden.nl)

Speuren naar paddenstoelen

Het is goed opletten, want waar op de ene dag nog geen paddenstoel stond, kan er een dag later opeens wel een staan. Met een beetje geluk zie je de bekende vliegenzwam. Maar ken je het kluifzwammetje of de koraal zwam ook? Paddenstoelen zijn er in alle vormen en maten. Sommige zijn eetbaar, maar er staan ook erg giftige paddenstoelen, zoals de groene knolamaniet. Wij adviseren daarom om geen paddenstoelen uit het bos mee te nemen. Ben je aan het wandelen en nieuwsgierig welke paddenstoel je ziet? Print dan thuis deze paddenstoelenzoekkaart en neem hem mee.

Wat zijn paddenstoelen eigenlijk?

Paddenstoelen zijn de vruchten van schimmels. Ze groeien aan minuscule schimmeldraden die in de grond, tussen dode bladeren of in dood hout zitten. Van al dat dode plantenmateriaal maken schimmels samen met bacteriën humus. En daarin zit weer voedsel voor planten, bomen en struiken. Daarom laten we dood hout vaak liggen. Het is onderdeel van de kringloop in de natuur.

Opruimers

Zonder bodemschimmels en zijn paddenstoelen zou het maar een rommeltje zijn. Met hun schimmeldraden ruimen ze organisch materiaal op, zoals bladeren, hout en dode wormen. Paddenstoelen zijn een soort stofzuigers! Meer dan 90% van de afbraak van de organische reststoffen gebeurt door schimmels. Zonder hen zou een bos in zijn eigen afval omkomen.

De paddenstoelenroute

Bekijk hier de paddenstoelenroute. Parkeren voor de route kan bij de ronde parkeerplaats aan de Sluitgatweg bij Robbenoordbos.

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog