www.boswachtersblog.nl/ Noord-Holland

Damherten bronst op Elswout

6 november 2017 Boswachter Rien de Vries in Noord-Holland

Misschien is het je al wel eens opgevallen toen je op Elswout een wandeling maakte in de herfst. Een damhert met een schitterend gewei buiten de hekken van de hertenbaan. Is hij ontsnapt? Nee hoor, het is een wild mannetje die een kijkje komt nemen bij de vrouwtjes. Heel normaal voor deze tijd van het jaar.

Bronsttijd

Deze wilde bokken lopen niet zomaar bij de hertenbaan, het is namelijk bronsttijd. Van de tweede helft van oktober tot midden november zijn de bokken op zoek naar hindes, om zich voort te planten. Voor die tijd veroveren de mannetjes hun eigen bronstplaats, ook wel ‘lek’ genoemd. Dit doen ze door schijngevechten met andere bokken. Het kan er af en toe best hard aan toe gaan, maar gelukkig vallen er zelden doden. De bokken besprenkelen zich met lichaamsvocht en schuren met hun gewei langs bomen om hun geur te verspreiden. Op deze manier en met luid gebrul –ook wel burlen- lokken de bokken de hindes. Na de bevruchting worden in het voorjaar daarop, ongeveer 230 dagen later, de kalfjes geboren.

Hertenbaan

Op Elswout hebben we een hertenbaan, een veld waar tamme damherten gehouden worden. Dit zijn dezelfde herten als die buiten het hek lopen. De bokken komen tijdens de bronst graag even een kijkje nemen. Af en toe springt er zelfs een wild hert de hertenbaan in om de vrouwtjes te bevruchten.

Paniek?

Zie je een hertenbok bij de hertenbaan lopen? Je hoeft dit niet te melden bij de boswachter. Geniet er vooral van: niet vaak zal je een wild damhert zo mooi dichtbij en in al zijn trots ziet lopen. Houd wel voldoende afstand om het dier niet te verstoren.

 

reageren

geef een reactie

i

Mis geen enkel bericht van dit boswachtersblog